El cònsol menor d’Escaldes-Engordany, Marc Calvet, i la consellera a l’oposició Cèlia Vendrell han comparegut aquest dijous en roda de premsa per parlar, el primer sobre la reunió de poble que es farà per explicar el projecte de fer l’avinguda Carlemany per a vianants, i la segona per donar suport al projecte. Calvet ha explicat que d’entre els estudis que disposen, n’hi ha un que fa una extrapolació de les xifres d’altres zones amb projectes similars, que calcula que la freqüentació de vianants al carrer podria incrementar-se un 30%, tot i que la xifra no es pot extrapolar a nivell de vendes dels comerços. El cònsol, que ha assegurat que no contemplen la necessitat de fer marxa enrere, també ha aclarit que en un primer moment les actuacions que es facin a l’avinguda les assumeix el Comú, però que si es vol tirar endavant el projecte de remodelació complet caldran contribucions dels propietaris de la zona, però no de tots els veïns de la parròquia. Calvet també ha assegurat que hi ha enquestes fetes als anys noranta on es veu que la major part de la població estaria a favor d’una iniciativa d’aquestes característiques, i que d’aquí a un mes disposaran dels resultats d’una nova enquesta que està realitzant el CRES.

El cònsol menor d’Escaldes-Engordany, Marc Calvet, ha reiterat aquest dijous que la reunió de poble prevista pel dia 22 de febrer ha de servir per explicar bé el projecte i respondre totes les preguntes ‘de manera pausada i tranquil·la, i per treure el neguit que puguin tenir algunes persones’. En aquest sentit, volen deixar clar que no es crearà cap impost nou a la parròquia, però sí que ha reconegut que el Comú no pot fer front al projecte complet, i per tant, si d’aquí uns anys es tira endavant, caldrà fer-ho per mitjà de contribucions especials dels propietaris de la zona. En tot cas, Calvet considera que primer caldrà un temps d’adaptació, i no ha posat data per a la finalització de la remodelació, que en tot cas ‘dependrà dels propers cònsols’.

Igualment, el cònsol menor ha dit que es volen organitzar activitats i espectacles per dinamitzar el carrer, i que per a portar-ho terme caldrà buscar la implicació entre el sector públic i el privat.

D’altra banda, pel que fa als estudis de viabilitat econòmica que reclamen des de l’Associació de veïns de l’Avinguda Carlemany, Calvet ha assegurat que disposen dels estudis de mobilitat, un del CRES sobre el nombre de vianants que passen per les voravies, els d’Andorra Turisme sobre el comportament del turista dins l’avinguda, i un estudi amb xifres d’altres zones per a vianants que conclou que la freqüentació de vianants pot incrementar-se un 30%.

Es tracta d’una xifra que també ha destacat la consellera del PS, Cèlia Vendrell, que considera que a més, caldria un estudi que expliqués els efectes que tindrà en el comerç, els hotels i els restaurants de la zona. Tot i això, Vendrell dóna suport al projecte, perquè el veu ‘engrescador i beneficiós’, i ha apuntat que no hi haurà cap daltabaix a nivell comercial perquè la tipologia d’establiments que hi ha a l’avinguda ja és la pròpia d’un carrer per a vianants.

Malgrat tot, la consellera de la minoria ha dit que comparteix alguns dels neguits expressats per l’associació contrària al projecte, com és la necessitat de diàleg, pedagogia i transparència. En aquest sentit, creu que la reunió de poble ha de servir per ‘valorar la idoneïtat o no del projecte’, i ha assegurat que si hi ha més contres que pros, demanaran al Comú que faci marxa enrere.

En canvi, Calvet ha dit que no es contempla que s’hagi de fer marxa enrere perquè estan convençuts que la majoria dels escaldencs donen suport a la iniciativa, i s’ha referit a les enquestes fetes pel CRES als anys noranta. El cònsol menor ha recordat que estan oberts a arribar a una entesa amb l’associació contrària al projecte, però ha afegit que ‘necessitem que ells també facin un pas per acostar-se’. D’altra banda, Calvet ha explicat que se’ls ha donat permís per instal·lar una pancarta a l’alçada del Pont de la Tosca, ‘per demostrar que estem oberts al diàleg’.

Pel que fa a la marca conjunta que es vol tirar endavant amb el Comú d’Andorra la Vella, Calvet ha dit que la intenció és crear una taula de treball per anar-ho preparant paral·lelament, però que ells respecten els passos que està fent el Comú de la capital per tirar endavant els seus projectes.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada