Escaldes-Engordany aprova el conveni de col·laboració per a la construcció del futur tanatori

La  sessió del consell del comú d’Escaldes-Engordany que s’ha celebrat aquest divendres a la tarda ha servit per aprovar el conveni de col·laboració amb el Govern per a la construcció del futur tanatori nacional i sales de vetlla comunals al costat de l’hospital, amb la previsió que estigui enllestit el 2019. El comú també ha aprovat, d’una banda, l’adjudicació de la reforma integral de les piscines i el gimnàs comunal per un import superior als 1,7 milions d’euros i, per altra banda, la instal·lació del nou enllumenat nadalenc, que inclou un sostre de llums per cobrir Vivand aquest any i els dos propers, amb un cost que s’aproxima al milió d’euros. A més, s’ha aprovat el conveni de col·laboració per a la implantació de la bicicleta elèctrica a la parròquia i s’ha anunciat l’alliberament d’un espai de 2.500 metres quadrats a la zona de l’Obac per construir-hi un aparcament amb capacitat per a 600 vehicles.

El tanatori nacional i sales de vetlla d’Escaldes-Engordany seran una realitat el 2019. El consell de comú escaldenc ha aprovat, aquest divendres a la tarda, el conveni de col·laboració amb el Govern que permetrà iniciar les obres, a tocar de l’hospital Nostra Senyora de Meritxell, en un terreny de 500 metres quadrats on actualment hi ha un aparcament descobert d’ambulàncies i altres vehicles. La cònsol major, Trini Marín, ha dit que és “un bon lloc” perquè és de fàcil accés; íntim, ja que no queda al centre de la parròquia, i amb diversitat de serveis que poden ser necessaris a prop. El Govern assumirà la construcció dels fonaments de l’edifici, la planta subterrània (que farà la funció de tanatori) i les corresponents instal·lacions, mentre que el comú es farà responsable de les despeses de la planta baixa i la superior (que és on es situaran les sales de vetlla), a més d’una plaça pública.

Sobre aquesta qüestió, la consellera de l’oposició del PS, Cèlia Vendrell, ha destacat positivament que el servei se situï al costat de l’hospital, ja que era una demanda ciutadana. Ara bé, Vendrell creu que “hi podria haver hagut una permuta de la sala de vetlles perquè fos propietat del comú d’Escaldes-Engordany”, pel fet que el comú assumeixi la construcció i el manteniment d’aquesta part. Properament hi haurà un concurs d’idees, per tal d’adjudicar el projecte, i des del comú escaldenc preveuen que les obres podrien començar a mitjans del 2018.

Pel que fa a la reforma integral de les instal·lacions de les piscines i el gimnàs comunal d’Escaldes-Engordany, el comú ha aprovat aquest divendres l’adjudicació de la reforma a l’empresa Progec SA per un cost d’1.749.677 euros. Està previst que comencin les obres el proper mes d’octubre i que s’allarguin uns divuit mesos, amb l’objectiu d’augmentar l’eficiència energètica i millorar la qualitat del servei. Entre les millores destaquen: la col·locació d’un nou sostre d’aïllament tèrmic; la renovació de la il·luminació amb leds, que suposaran un estalvi del 75%; la instal·lació d’una caldera nova, que permetrà estalviar un 25% en el consum de gasoil; i nous intercanviadors que milloraran l’ús de l’aigua termal i la climatització del centre. A més, tenint en compte que el 70% dels usuaris són escolars, es construiran dos vestidors exclusius per a nens i nenes i un de mixt, pensat per a infants que vagin acompanyats d’algun familiar. L’ampliació del gimnàs, una nova sala per a classes de fitness o la monitorització de les instal·lacions són altres aspectes que contribuiran a millorar-ne el funcionament.

Sobre aquest punt, el conseller de l’oposició de Liberals d’Andorra, Marc Magallón, malgrat estar d’acord amb la reforma, ha estat crític amb les mancances del lloc on està situada la piscina, “a sota d’un aparcament públic i amb filtracions”, i ha afegit que si se sumen totes les inversions que s’han fet a la instal·lació des de la inicial ja n’hi podria haver una de nova en un lloc més adequat, com ara a la zona esportiva propera al Prat del Roure. Des del govern comunal, el cònsol menor, Marc Calvet, ha dit que “la piscina està en un lloc idoni, a prop de totes les escoles” i que “aquesta reforma era la millor opció”. Aprofitant les obres, s’ampliarà l’oferta d’abonaments, amb un d’aquàtic que només donarà accés a la piscina, i un altre de reduït, pensat per atraure persones en hores de poca afluència.

Enllumenat de Nadal “ambiciós”

El comú d’Escaldes-Engordany ha fet una aposta “ambiciosa”, segons la cònsol major, Trini Marín, amb l’enllumenat de Nadal de Vivand per aquest any i els dos següents, donat el bon estat de les finances comunals. Marín ha dit que “ens podíem permetre treure aquest concurs i fer una cosa més espectacular al centre de la parròquia”. Així, s’estrenarà un sostre de llums de més de 300 metres, des del carrer de la Unió (amb un element d’entrada) fins al carrer Constitució, es mantindrà l’arbre de 12 metres a la plaça Coprínceps i es posarà una estructura de 7 metres amb bombetes led de grans dimensions en el tram de l’avinguda Carlemany adjacent a la plaça. A la part alta de Carlemany també s’hi instal·larà un sostre amb motius de Disney i la plaça Santa Anna serà un espai familiar amb figures d’aquests dibuixos. El lloguer, muntatge, desmuntatge i instal·lació de l’enllumenat i els elements decoratius tindrà un cost de 294.963 euros anuals.

Precisament sobre les finances n’ha parlat la consellera de Finances i Compres, Núria Gómez, que ha fet un balanç “molt positiu” del primer semestre d’aquest any, amb un increment del 13% dels ingressos, respecte el mateix període de l’any passat. Gómez ha volgut destacar, en el capítol d’inversions, una partida d’11,6 milions d’euros, la més alta dels últims sis anys. Pel que fa a l’endeutament, ha posat de manifest que per primer cop se situa per sota del 50%, amb 21 milions, la qual cosa permet plantejar-se la possibilitat de finançar al 100% amb fons propis del comú la parcel·la de l’antic hotel Casino.

Per altra banda, el comú ha anunciat l’alliberament d’un espai de 2.500 metres quadrats a la zona de l’Obac per construir-hi un aparcament amb capacitat per a 600 vehicles. El cònsol menor, Marc Calvet, ha destacat la importància d’arribar a tenir un accés des de la carretera de l’Obac, per tal que els vehicles arribin fins al cor d’Escaldes-Engordany.

Per últim, aquest divendres també s’ha aprovat el conveni de col·laboració per a la implantació de la bicicleta elèctrica a la parròquia. El comú hi destinarà 25.700 euros anuals durant cinc anys.

ANA

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.