Aquest dijous s’ha celebrat a les dependències del Centre de Suport Pirineus de l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya, a Tremp (Pallars Sobirà) la reunió anual de la Comissió de seguiment del Montsec, en la qual hi han participat la delegada territorial del Govern a l’Alt Pirineu i Aran, M. Rosa Amorós; el delegat territorial del Govern a Lleida, Ramon Farré; el president del Consell Comarcal del Pallars Jussà, Constantí Aranda; la presidenta del Consell Comarcal de la Noguera, Concep Canyadell, així com diversos representants dels municipis i del Parc Astronòmic del Montsec.

Després de la dissolució l’any 2013 del Consorci del Montsec, es creà aquesta comissió amb l’objectiu de coordinar i compartir la informació entre les diferents institucions del territori, ja que el pes de la gestió del Parc Astronòmic del Montsec recau en els consells comarcals de la Noguera i del Pallars Jussà.

A la reunió s’han presentat les dades referents al balanç turístic de l’any 2016 del Centre d’Observació de l’Univers (COU), en el qual s’han destacat l’assoliment de xifres de rècord des de l’obertura al públic del mateix. Amb un objectiu previst de visitants de 25.000, finalment els números ascendeixen a 31.997 visitants, el que representa un augment del 18% respecte a l’any 2015. Aquests visitants es tradueixen en 243.000€ d’ingressos, 20.000 més que l’any anterior, i que alhora, representen un impacte territorial molt positiu.

Pel que fa a les xifres de visites escolars, que representen una part molt destacable dels visitants s’ha destacat que en el curs 2015-2016 van visitar el COU 62 escoles i 2.802 alumnes, i amb dades de 31 de desembre de 2016, pel curs 2016-2017 16 escoles i 650 alumnes han passat pel centre, i hi ha una previsió de que 50 escoles i 2.400 alumnes més ho realitzin fins a finalitzar el present curs escolar.

Sobre les activitats realitzades durant l’any passat destaquen l’èxit de “música sota les estrelles”, el festival d’astronomia i l’aparició d’espots a la televisió catalana.

En les properes setmanes s’iniciaran les obres d’ampliació de l’aparcament del COU, actualment disponible per a 50 places, a les quals se n’afegiran 35 de noves. Està previst que de cara a l’estiu ja estiguin plenament operatives.

El proper 3 de març s’inaugurarà la nova temporada amb l’objectiu de mantenir el públic de la temporada passada, i si és possible, augmentar-lo. De cara a les activitats, es mantindran les realitzades fins al moment amb l’afegit de dues de noves, astronomia i empresa, dedicada a la promoció de l’univers en el món empresarial, i l’autocar de les estrelles, que recollirà persones i grups en un recorregut per Catalunya per traslladar-los fins al Montsec, on s’hi realitzaran
visites nocturnes.

Actualment s’estan duent a terme els procediments per renovar la distinció Starlight, atorgada quatre anys enrere a un conjunt de 24 municipis de l’entorn del Montsec, amb l’objectiu d’adequar la il·luminació pública per tal d’evitar la contaminació lumínica, i així poder mantenir unes condicions òptimes per a l’observació de l’univers.

Finalment, sobre els projectes destaquen la participació en el programa de subvencions Interreg POCTEFA per tal dur a terme la renovació de les sales d’exposicions permanents, per tal d’adequar-les tecnològicament, així com crear una nova sala referent al cel fosc dels Pirineus. Aquest projecte s’ha orientat des d’un punt de vista científic i s’anomena “Pirineus, la nuit”, pel qual també es pretén protegir i donar a conèixer del cel dels Pirineus, mitjançant la obtenció d’instruments i estratègies, així com observar l’impacte en la biodiversitat del cel fosc del Pirineu. El cost d’aquest projecte oscil·la entre els 400.000 i 500.000 euros.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada