Després de la inauguració del mirador Grau de la Llosa, dissabte passat, avui es reprenen les activitats del 20è aniversari del Parc natural de la vall de Sorteny, amb la conferència L’ús tradicional de les plantes, a càrrec de Manel Niell del CENMA. L’acte es farà a la sala la Buna a les set del vespre, després de fer el lliurament de premis al Concurs de fotografia convocat també amb motiu de l’aniversari. El programa continua demà amb un taller de plantes comestibles, que tindrà lloc a les 17 h a La Capsa i el cap de setmana, amb la conferència Els secrets del Parc natura, 20 anys de prospecció i descobertes, a càrrec del cap de Medi Ambient del Comú d’Ordino, Sergi Riba, serà divendres a les 20 h. Per últim els dies 29 i 30, a la mateixa sala La Buna es farà l’exposició de plantes medicinals i de muntanya.

Pel que fa als accessos a Sorteny, a partir del dilluns 1 de juliol i fins el 8 de setembre, entrarà en funcionament la línia de bus parroquial Ordino-Sorteny. Una de les mesures per incentivar l’ús del transport públic a la parròquia ha estat integrar el trajecte fins al Parc natural, en època d’estiu. Les freqüències de pas seran de 30’, entre les 9 i les 18.30 h, i permetrà a l’usuari desplaçar-se des del centre d’Ordino a l’aparcament de Sorteny per 0,20 €. Després de la prova pilot de l’any passat, el Comú ha decidit continuar amb la gestió del accés al Parc natural en vehicles particulars. El punt de control s’instal·larà a la cruïlla de la CG-3 i la CS370, on els vehicles que vulguin accedir-hi de l’1/07 a l’1/09, entre les 9 h i les 16.30 h, hauran de pagar un cost de 4 € pels vehicles i de 2€ per les motocicletes. El tiquet permetrà als usuaris estacionar a l’aparcament Canya de la Rabassa, on trobaran la caseta d’informació del Parc.

Les darreres temporades s’havia detectat un notable increment en la freqüentació de visitants a la vall de la Rabassa-Rialb i la vall de Sorteny, que havien provocat la saturació de vehicles fins arribar al col·lapse en moments puntuals durant el període estival. Les queixes constants i el bloqueig de la carretera van portar a terme l’any passat una prova pilot per gestionar l’accés en vehicle particular. “Aquesta gestió no pretén regular l’accés al Parc, ja que la freqüentació del mateix es manté a uns nivells àmpliament assumibles per continuar assolint els objectius de conservació i protecció del patrimoni natural i cultural”, ha explicat el conseller responsable del Medi Ambient, Marc Pons. Cal remarcar que hi ha alternatives d’accés a partir del Serrat, a l’aparcament Prada del Serrat i enllaçant amb el bus parroquial, o a peu pel camí de les Sobiranes, seguint el GRP.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada