Es repatrien les restes de l’heroi de guerra Kenneth Charney a l’Argentina

aviador2Una delegació argentina encapçalada per l’investigador Claudio Meunier és a Andorra per recollir les cendres d’un heroi de guerra del bàndol aliat de la Segona Guerra Mundial que fins avui estava enterrat al cementiri del bosc de la Quera, a la Massana. Parlem del pilot angloargentí Kenneth Charney, el qual tornarà a Buenos Aires per ser enterrat en la seva ciutat natal. Avui se n’ha parlat al programa “La Rotonda”.

Ell va ser un dels molts ciutadans argentins que es van enrolar als exèrcits aliats durant la Segona Guerra Mundial. Va ingressar a les forces aèries britàniques. El 1941 va combatre a la guerra de Malta on es va guanyar el títol d’“El cavaller negre de Malta” i forma part de l´olimp dels asos de l´aviació, al qual només accedeixen aquells que han abatut un mínim de cinc avions enemics. A Normandia va ser el primer pilot a descobrir les restes del setè Exèrcit Panzer en retirada. Sempre a bord del seu Spitfire va desfilar en els esquadrons 185, 602 i 132 de la RAF.

El 1970 deixava la RAF i va acabar la seva vida a Andorra, on va morir el 1982. La seva tomba, però, va quedar sense placa fins que l’investigador Claudio Meunier el va localitzar cap a l’any 2008. Gràcies a l’ajuda del periodista Andrés Luengo i al testimoni d’un amic de Charney, el resident britànic Michael Leonard, que van saber que al nínxol 209 del cementiri de la Quera hi havia l’as de l’aviació. Diuen que la seva pàtria era el cel i que no presumia de cap nacionalitat. Amb tot, víuda i amics han decidit que les seves restes reposin on més l’honoren, a Buenos Aires, a l’Argentina.