El Consell de Ministres ha aprovat, aquest dimecres, el Reglament d’aeronaus no tripulades, pilotades remotament, que regula la circulació d’aquests aparells (drones) en el territori andorrà.

El Reglament que emana de la Llei de navegació aèria del 9 de novembre de 2000, respon a una necessitat propiciada pels avenços tecnològics dels darrers anys, en què les aeronaus no tripulades s’han convertit en instruments professionals i d’oci que aporten avantatges tecnològics als seus usuaris. No obstant, aquests aparells també presenten riscos relacionats amb la circulació aèria i per tant calia regular les possibilitats i limitacions dels dispositius.

Així, a proposta del Ministeri d’Administració Pública, Transports i Telecomunicacions, s’ha aprovat un Reglament que pren com a base les recomanacions emeses per l’Agència Europea de la Seguretat Aèria (EASA), i té en compte l’experiència i el coneixement dels estats veïns. El text es basa en les competències i les capacitats de l’aparell i del pilot, i separa les operacions en funció del seu risc, modulant els requisits d’acord amb el conjunt de l’operació. D’aquesta manera, es tenen en compte les necessitats de l’operador en funció de la mida del dispositiu, la zona on es vol operar i el risc de l’operació.

Pel que fa a les zones de vol, s’estableixen diferents requisits segons l’afectació a tercers i també segons la categoria. Així, en les zones lliures els requisits seran mínims, i a mesura que el risc sigui major, es requerirà l’autorització de l’Administració.

A més, el text regula tota operació comercial amb drones, de manera que les operacions estaran permeses sempre que hi hagi un estudi d’Avaluació i mitigació dels riscos favorable i aprovat pel Departament encarregat de l’aviació. En tots els casos, l’alçada de vol no pot superar els 150 metres per sobre del nivell del sòl.

Així, per exemple, el Reglament estableix que els propietaris de dispositius drones fins a 1 kg són considerats joguines i no requereixen autorització per a aquest ús. Els propietaris de drones d’entre 1 i 25 kg que operin a Andorra han d’informar al Ministeri competent de la propietat, així com de qualsevol accident o incident que pugui ocórrer. Aquestes aeronaus, d’entre 1 i 25 kg, a més hauran de tenir sempre una assegurança per volar a més de 50 metres d’alçada, i en tots els casos si es tracta d’operacions comercials.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada