El Consell de Ministres ha aprovat, a proposta de la titular en funcions de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Silvia Calvó, el Reglament relatiu a la identificació, el registre, les normes zoosanitàries i el moviment no comercial dels animals de companyia.

El Reglament recull i actualitza tots els àmbits que fins ara es trobaven en normes diferents i que regulen els diversos aspectes relacionats amb la tinença dels animals de companyia.

Estableix les espècies animals que poden tenir la consideració d’animals de companyia i, de la mateixa manera, les espècies que poden tenir una doble consideració com a espècies exòtiques, i per a les quals cal tenir en compte l’aplicació de la norma sense perjudici de la normativa específica relativa als animals salvatges en captivitat.

El text desenvolupa els principis d’obligació d’identificació i de registre establerts per Llei i dona resposta a la iniciativa dels comuns de disposar d’un sistema d’identificació que faciliti l’acompliment de la seva competència en matèria d’higiene en la via pública, afegint-hi en el cas dels gossos, la identificació de l’animal mitjançant els resultats d’anàlisi genètica. Aquesta anàlisi cal efectuar-la abans que l’animal tingui quatre mesos de vida, però s’ha previst un període transitori per als animals identificats d’acord amb la normativa vigent fins ara i majors d’aquesta edat.

A més, s’ha ampliat el termini màxim per a la identificació i el registre, de tres a quatre mesos, a fi de permetre als propietaris conjugar aquestes obligacions amb les relatives a la salut de l’animal. També preveu la possibilitat que els veterinaris legalment establerts facilitin les dades relatives a cada animal al Registre d’Animals de Companyia mitjançant una aplicació informàtica única que es troba en curs de disseny.

Pel que fa a les normes zoosanitàries aplicables als animals de companyia, introdueix l’obligació de la vacunació antiràbica per als gossos, que ha de dur-se a terme entre els tres i els sis mesos de vida i que s’ha de renovar anyalment. Aquesta vacuna és opcional en el cas dels gats i les fures, però esdevé obligatòria quan es preveu que aquests animals es desplaçaran a l’exterior d’Andorra.

Quant a la mobilitat dels animals, el Reglament aplica amb un criteri de reciprocitat, les condicions equivalents a la normativa europea que atorga a Andorra la consideració de país amb condicions equivalents a les dels estats membres, i exempta així de certes obligacions suplementàries aplicades al moviment d’animals de companyia procedents d’estats tercers. També preveu les condicions perquè un animal sigui considerat animal de companyia en desplaçar-se, així com el nombre màxim d’animals que poden ser desplaçats a fi d’evitar moviments que en realitat tinguin una finalitat comercial.

La normativa estableix els models de document d’identificació que han d’acompanyar els animals de companyia distingint diferents models atenent el territori o el país de procedència de l’animal.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada