Es redueixen un 52% les urgències hospitalàries pediàtriques a l’Alt Urgell

Des de la seva creació l’any 2009 a l’Alt Urgell, la iniciativa Pediatria dels Pirineus, Societat Cooperativa Professional, ha aconseguit disminuir les visites d’urgències hospitalàries en un 52% a la comarca de l’Alt Urgell, segons dades de la memòria d’activitat del 2016.
 
Pediatria dels Pirineus és una societat de professionals que des dels seus inicis dóna servei, per encàrrec del CatSalut, a l’Alt Urgell i, des del 2 d’octubre, ha ampliat la seva activitat a les comarques del Pallars Jussà, el Pallars Sobirà i l’Alta Ribagorça. L’objectiu del projecte Pediatria dels Pirineus és garantir una atenció de qualitat, sostenible i eficient en una àrea geogràfica del país on tradicionalment hi ha hagut dificultats per garantir les cobertures.
 
Aquesta atenció és pediàtrica, obstètrica i ginecològica a la comarca de l’Alt Urgell, tant en assistència primària a les àrees bàsiques de salut (ABS) La Seu d’Urgell i Urgell Sud, com en l’àmbit hospitalari a la Fundació Sant Hospital de la Seu d’Urgell. Pel que fa a l’activitat ampliada és només pediàtrica i inclou l’atenció especialitzada a l’Hospital del Pallars i l’atenció primària de les quatre ABS: Tremp, La Pobla de Segur, Pallars Sobirà (a Sort) i Alta Ribagorça (al Pont de Suert). Per poder prestar aquest nou servei, es compta amb els quatre professionals ja existents a la zona i s’han contractat dos pediatres més.
 
Precisament avui, el director del CatSalut, David Elvira, i el director assistencial de Pediatria dels Pirineus, el Dr. Jordi Fàbrega, han presentat a l’Hospital Comarcal del Pallars (Tremp) aquest nou dispositiu d’atenció pediàtrica que ampliarà el servei a les comarques del Pallars Jussà, Pallars Sobirà i l’Alta Ribagorça. Elvira ha expressat la seva satisfacció “perquè és una iniciativa d’una societat cooperativa de professionals i fruit d’una aliança estratègica amb un centre de referència mundial com és l’Hospital Sant Joan de Déu, i perquè sabem que és una fòrmula que funciona, ja que els nostres pacients estan més satisfets”. El director del CatSalut ha destacat també que “estem contents pels nostres ciutadans i per les nostres famílies, perquè creiem que és un projecte que tindrà molt èxit, però també estem contents per la satisfacció dels nostres professionals, perquè recordem que aquesta és una iniciativa que neix dels professionals”.
 
Per la seva banda, el Fàbrega ha destacat que amb el nou dispositiu “l’atenció pediàtrica serà molt més propera, ja que són els mateixos pediatres els que atenen a la primària i a l’especialitzada, treballant tots amb els mateixos protocols que són els de l’Hospital Sant Joan de Déu”.
 
Balanç del 2016 a l’Alt Urgell
Gràcies a la seva tasca assistencial a l’Alt Urgell, el 2016, Pediatria dels Pirineus va estabilitzar el nivell d’accessibilitat, reduint la demora de cita prèvia. Per exemple, en el CAP Oliana s’ha aconseguit que la població obtingui cita prèvia amb només dos dies d’antelació (hi ha visites dilluns, dimecres i divendres) i al CAP La Seu d’Urgell s’obté cita per al mateix dia (hi ha visites de dilluns a divendres).
 
Quant a l’atenció especialitzada (nivell hospitalari), l’activitat de Pediatria dels Pirineus el 2016 va seguir amb la tònica dels anys previs, amb un baix nombre d’ingressos pel bon control poblacional en l’àmbit ambulatori, amb estades mitjanes baixes per la complexitat, gràcies a una molt bona resolució de les patologies. S’ha seguit amb les visites d’especialitat a consultes externes (seguiment neonatal, pneumologia i endocrinologia) sense demora per a la primera visita. També durant el 2016 es van iniciar les visites de cardiologia pediàtrica per part d’especialistes de l’Hospital Sant Joan de Déu (HSJD) que es desplacen a la Seu d’Urgell.
 
Les millores assolides als serveis d’urgències pediàtriques hospitalàries de l’Alt Urgell s’emmarquen en el Pla Nacional d’Urgències de Catalunya (PLANUC) presentat pel CatSalut el passat abril i que té la missió d’assegurar una atenció continuada i urgent equitativa i de qualitat adaptada a les necessitats de salut de les persones, a través d’una xarxa d’atenció integrada, accessible i resolutiva, liderada per professionals, que situï al ciutadà al centre del sistema.
 
Atenció maternoinfantil i ginecològica a la comarca
Des del 2012, Pediatria dels Pirineus gestiona i presta els serveis de la Unitat Funcional Maternoinfantil de l’Alt Urgell, a la Fundació Sant Hospital de la Seu d’Urgell. L’any 2016 es va fer un pas més cap a la consolidació d’aquesta unitat, ja que el desembre del 2016 els ginecòlegs que la conformen van entrar a formar part de la cooperativa.
 
La Unitat Maternoinfantil de l’Alt Urgell ha aconseguit augmentar la xifra de parts en un 13% (145 parts l’any 2016 versus 128 el 2015), amb un percentatge de cesàries del 16%, que ha disminuït un 40% des del 2012, i dos punts per sota de la mitjana de Catalunya que se situa en el 18%. Tanmateix s’ha consolidat el programa de l’alta precoç de les parteres amb part no complicat (entre les 8 i 24 hores del part), amb el que s’ha aconseguit que un 70% del total de parts s’hagin acollit a aquest programa, aconseguint una excel·lent gestió d’estades (índex d’estades ajustades al risc de 0,69, amb estada mitjana d’obstetrícia global d’1,75, rebaixant els 2,02 dies aconseguits l’any 2015).
 
L’Hospital Sant Joan de Déu,  soci estratègic
Pediatria dels Pirineus té com a soci l’HSJD que facilita la formació continuada dels professionals i el seguiment especialitzat dels nens i nenes en un centre amb alta tecnologia, donant suport a la consulta de casos clínics complexos entre professionals, en format presencial o telemàtic.
 
El projecte inclou la realització de sessions setmanals de formació amb connexió telemàtica amb la Unitat Maternoinfantil de l’Alt Urgell, així com emprar tots els protocols d’atenció assistencial neonatològics i pediàtrics de l’HSJD. A més, els professionals podran efectuar formació a l’HSJD, segons l’oferta formativa de la seva aula de pediatria, i també rotacions per les diferents especialitats, en funció de les seves necessitats.
 
Reconeixement a Pediatria dels Pirineus
El projecte assistencial de Pediatria dels Pirineus ha rebut el reconeixement del sector sanitari amb la Placa Josep Trueta 2016 al mèrit sanitari atorgada pel Govern de la Generalitat, l’atorgament del Premi a la millor experiència en la 5a Jornada del Pla de Salut de Catalunya de l’any 2015, i l’acreditació del programa d’alta precoç postpart com a Bona Pràctica Clínica de mans del Ministeri de Sanitat.

TOTES LES NOTÍCIES