Es publica el poemari bilingüe Una illa en el cel de James Kirkup i les proses poètiques de David Gálvez

La darrera setmana han arribat a les llibreries dues novetats de tall poètic d’Anem Editors: Una illa en el cel. Poemes per Andorra, de James Kirkup, en coedició amb Govern d’Andorra; i Allò que som, de David Gálvez.

Una illa en el cel. Poemes per a Andorra és un compendi, publicat inicialment en anglès el 2004, pel britànic James Kirkup, polifacètic autor de narrativa, dramatúrgia, assaigs i poesia que es va retirar a Encamp el 1988. El poemari, escrit sota influències nipones tot combinant el vers lliure amb tankes i haikus, retrata verals andorrans i experiències que no tenen res a veure amb el Principat. El llibre serà presentat dimecres 4 d’octubre a l’espai de cultura de l’Hotel Rosaleda d’Encamp, amb presència de la ministra de Cultura del Govern d’Andorra Sílvia Riva.

La present edició és una coedició entre Govern d’Andorra i Anem Editors i té com a objectiu apropar la figura de Kirkup i els seus poemes, força desconeguts, al públic, tot conservant el treball original de l’autor. És per això que s’ha optat per fer una publicació totalment bilingüe. La publicació compta amb una introducció de l’escriptor andorrà Manel Gibert, que aprofundeix a bastament en la vida i obra de l’autor britànic, mentre que la traducció del poemari ha estat obra d’un altre autor del també autor i traductor Txema Díaz-Torrent.

Per la seva banda, Allò que som és un recull de proses poètiques de David Gálvez, un dels autors més prolífics de la literatura andorrana actual. Es tracta d’un conjunt d’escrits literaris de format breu, tots ells independents entre si, que deixen entreveure l’esbós d’un relat, el primer brot de l’arbre de la construcció d’una història. Escrits que són flaixos d’històries que podrien haver pres forma i de les quals l’autor només en deixa entreveure una breu imatge. D’altres, de tall més poètic, tenen el caràcter d’un exercici literari en què l’autor busca la perfecta conjugació entre fons i forma.

El llibre fou presentat la setmana passada a Andorra la Vella i el dijous 12 de desembre serà presentat a la Sala de la Immaculada de la Seu d’Urgell a les 19,30 h.

Ambdues publicacions apareixen a la col·lecció Poesia d’Anem Editors, inaugurada amb poemari sobre els records d’infància del Pas de la Casa de Marta Deu i continuada per Josep Enric Dallerès i els seus 82 poemes iniciats arran dels fets de l’1 d’octubre de 2017 a Catalunya.