cassLa  CASS rebrà el 2017 una transferència de 5,8 milions més que aquest any 2016 i el SAAS, d’1,4 milions. Tal com ha justificat el ministre de Finances, Jordi Cinca, el SAAS augmenta la seva transferència per primer cop des del 2010 i, quant a la CASS, ha recordat el dèficit en què es troba la branca general, que pot arribar a ser de 36,3 milions el 2016 i que el 2017 pot assolir els 42,5 milions. Cinca ha manifestat que una vegada s’ha entrat en dèficit, el creixement acostuma a ser “exponencial” per la qual cosa ha defensat la necessitat d’un pacte d’estat sobre salut per poder redefinir el model sanitari.

La transferència que l’Estat destina cada any a la CASS i el SAAS experimentarà un increment de cara a l’any que ve, tal com es preveu al pressupost. D’aquesta manera, la CASS rebrà 5,8 milions més que aquest any mentre que el SAAS en percebrà 1,4 més. El ministre de Finances, Jordi Cinca, ha destacat, per justificar aquest increment, que la branca general de la Caixa Andorrana de Seguretat Social va entrar en dèficit el 2007 i que la previsió és que aquest any pugui arribar als 36,3 milions, mentre que l’any 2017 la previsió és que se situï en 42,5 milions. Pel que fa al SAAS, es tracta del primer increment des del 2010.

Així, la CASS percebrà 47.527.180,75 euros, dels quals 42 milions i mig estaran destinats a eixugar el deute de la branca general i cinc milions al finançament de les pensions no contributives. Davant la situació de la seguretat social, Cinca ha destacat que quan un sistema entra en dèficit el creixement acostuma a ser “exponencial” ja que a més a més, ha dit, el sistema sanitari andorrà té unes característiques estructurals que marquen també aquest augment, per la qual cosa ha defensat la necessitat d’un pacte d’estat sobre salut per poder redefinir el model sanitari. Així, ha manifestat que si no s’atura aquesta tendència l’impacte pot ser “inassumible” i que hauria de comportar o bé la reducció d’altres partides o bé un increment dels ingressos. “Cal un debat sense dilació”, ha manifestat el ministre de Finances, i ha afegit que això no significa “assumir” les teories del Govern sinó impulsar entre totes les forces mesures “duradores”, per evitar una situació que pot arribar a ser complexa de sostenir.

Text i foto: ANA

1 comentari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada