La sala d’actes del Consell Comarcal de l’Alt Urgell s’ha omplert aquest vespre amb motiu de la presentació del llibre-CD Les cobles del Peirot, produït i editat per iniciativa de l’Institut per al Desenvolupament i la Promoció de l’Alt Pirineu i Aran (IDAPA), les editorials Garsineu i Salòria i la Fundació Privada Artur Blasco.
L’obra posa en valor el patrimoni de la literatura oral per mitjà d’una de les cançons més representatives del Pirineu, posades en boca del Peirot, un personatge de ficció que recorre el país mentre descriu i denuncia la misèria i les injustícies de la societat muntanyenca a partir del segle XVIII, i posa les bases de l’actual cançó de protesta.
L’acte l’ha obert el director de l’IDAPA, Pere Porta, i hi han intervingut els tres autors de l’obra: Artur Blasco, Maria Feliu i Albert Villaró. L’etnomusicòleg Artur Blasco ha explicat que va començar a fer treball de camp amb les Cobles del Peirot l’any 1981 i que des d’aleshores n’ha enregistrat més de 150 estrofes, 67 de les quals apareixen reproduïdes en el CD. Les canten persones de totes les edats, des de nens de 10 anys fins a padrins de 80, alguns dels quals han estat presents a l’acte.
Per la seva part, Albert Villaró ha recordat que les primeres Cobles del Peirot de què es té notícia van ser escrites per mossèn Vidal d’Arcavell, segons un manuscrit l’existència del qual va ser divulgat per Rosalia Pantebre. Maria Feliu ha destacat el valor patrimonial de les cobles i s’ha referit als treballs didàctics que avui mateix ha realitzat amb alumnes de les escoles de la Seu en el marc del Congrés Educació i Entorn. Els nens i les nenes han escrit unes noves cobles amb temes actuals com ara les retallades o l’accident del rei.
En el transcurs de l’acte s’ha pogut escoltar les cobles que fan referència a l’Alt Urgell i Andorra.
Text i foto: CC Alt Urgell
ON ES FA LA PROPERA PRESENTACIO DEL LLIBRE?