El Departament de Medi Ambient i Sostenibilitat ha posat en servei aquest dimecres, la central de reserves dels refugis guardats de la Coronallacs, una ruta de senderisme promoguda pel Govern i Andorra Turisme, amb la col·laboració de FEDA i dels Comuns d’Escaldes-Engordany i de la Massana.

El responsable de camins i refugis del Departament de Medi Ambient, Albert Pla, ha exposat que aquesta creació permetrà promoure el turisme de muntanya i els refugis del Principat mitjançant la reserva en línia de l’allotjament als refugis a totes aquelles persones que vulguin realitzar aquest itinerari que uneix els 4 refugis guardats del país: el de l’Illa, el de Juclar, el de la Borda de Sorteny i el del Comapedrosa.

La central de reserves en línia oferirà dos forfets diferents per fer la ruta entre el 15 de juny i el 30 de setembre vinents, ambdós amb sopar, dormir i esmorzar inclosos. El primer integra les 5 etapes, amb les 4 mitges pensions corresponents a una per cada refugi, per un import de 162,10 euros. El segon, anomenat “runner”, aplega també les 5 etapes de la ruta però, amb 2 mitges pensions. Aquest forfet ofereix 2 opcions d’allotjament: als refugis de l’Illa i Sorteny, per 84,10 euros; i als refugis de Juclar i Comapedrosa, per 78 euros.

Una altra de les millores de cara a l’estiu vinent és que l’oficina de turisme d’Escaldes-Engordany oferirà als usuaris de la Coronallacs un indret on dutxar-se gratuïtament en acabar la ruta, al centre esportiu de la parròquia escaldenca, i un abonament de 5 dies d’aparcament per un import de 30 euros.

El Comú de la Massana també ha col·laborat en la millora de la Coronallacs amb la fixació d’un punt d’aigua potable a l’exterior del restaurant Coll de la Botella, a Vallnord, que els excursionistes podran fer servir per hidratar-se durant la darrera etapa de la ruta.

La ruta de la Coronallacs va ser creada l’estiu del 2017 com una alternativa més per a la desestacionalització i per reforçar el posicionament d’Andorra com a destí de muntanya, proposant un recorregut al qual Escaldes-Engordany esdevé punt de sortida i d’arribada. Així, els excursionistes que vulguin fer-la s’han de dirigir a l’oficina d’informació i turisme escaldenca, on se’ls lliurarà un passaport per segellar en cada refugi, un mapa topogràfic i per qui ho desitgi una bateria solar portàtil (mitjançant fiança) facilitada per FEDA, per carregar el telèfon mòbil. Un cop realitzat tot el traçat, les persones que presentin el passaport degudament segellat a l’Oficina de turisme d’Escaldes-Engordany seran obsequiades amb marxandatge de la Coronallacs i rebran un diploma acreditatiu.

La Coronallacs consta de 5 etapes d’entre 13 i 22 quilòmetres diaris per un recorregut senyalitzat que segueix la ruta del GRP (Gran Recorregut País), i destaca  per passar pels 3 vedats de caça d’Andorra (Xixerella, Enclar i Ransol/Sorteny), pels  parcs naturals del Principat (Comapedrosa, Sorteny) i per la Vall del Madriu-Perafita-Claror (Patrimoni mundial cultural de la UNESCO). El recorregut, de 92 quilòmetres i 6.449 metres de desnivell, també passa per una vintena de llacs i pels peus dels pics més alts d’Andorra: Comapedrosa (2.946m), Estanyó (2.915m), i la Serrera (2.913m).

L’evolució dels usuaris ha anat en increment en els dos primers anys: l’any 2017 van finalitzar la ruta 64 persones i l’any passat, 306. Les consultes al web www.coronallacs.com, on es poden fer les reserves en línia dels refugis guardats, també han anat en augment: el primer any va rebre 1.211 visites i el segon, 8.680.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada