Es podrà jutjar un cas de corrupció activa encara que no es produeixi al Principat

La modificació del Codi Penal que el Consell de Ministres ha aprovat aquest dimecres, tipificarà el delicte de tràfic d’influències i el farà extensiu als batlles i magistrats i, a més, possibilitarà que els tribunals andorrans puguin jutjar els autors de corrupció activa quan les conductes no tenen lloc al Principat, però hi hagi implicades una autoritat o un funcionari andorrà. Així jo ha posat en relleu el ministre portaveu, Jordi Cinca, recordant que aquestes reformes s’avenen amb les recomanacions fetes pel Grup d’Estats contra la Corrupció del Consell d’Europa (GRECO) i els compromisos assumits amb l’Acord Monetari, que suposarà, també, que s’elevin les penes pel delicte de posada en circulació de moneda inautèntica i per la recepció, importació, exportació, transport, transmissió o possessió d’aquesta moneda, per posar-la en circulació. A més, i tal com ja va avançar el ministre d’Afers Socials, Justícia i Interior, Xavier Espot, s’endureixen les penes per les amenaces no condicionals, quan són de mort reiterades o quan estan fetes amb arma. A més a més, en el Consell de Ministres s’ha donat també llum verd al nomenament definitiu de quatre agents de policia.

El Consell de Ministres ha aprovat aquest dimecres el projecte de llei de modificació del Codi Penal. Aquests canvis suposaran, entre altres, que es tipifiqui el delicte de tràfic d’influències i que es faci també extensiu a batlles i magistrats. A més a més, possibilitarà que els tribunals puguin jutjar els autors de corrupció activa quan les conductes no tinguin lloc a Andorra però hi hagi implicats una autoritat o un funcionari andorrà. Així ho ha concretat el ministre portaveu, Jordi Cinca, que ha recordat que aquestes modificacions atenen les recomanacions del Grup d’Estats contra la Corrupció del Consell d’Europa (GRECO).

Altres canvis que es tiren endavant amb aquesta reforma són els que es fan referència a l’Acord Monetari i les reformes necessàries per acomplir els compromisos que se’n deriven. D’aquesta manera, s’eleven les penes previstes per al delicte de posada en circulació de moneda inautèntica i també per al delicte de recepció, importació, exportació, transport, transmissió o possessió d’aquesta moneda per posar-la en circulació.

Tal com ja va avançar el ministre d’Afers Socials, Justícia i Interior, Xavier Espot, aquesta reforma també s’aprofita per endurir la pena per al delicte d’amenaces no condicionals quan siguin de mort i reiterades o quan es facin fent servir una arma, un enduriment que està relacionat amb el cas de l’agent que va disparar contra l’edifici de la Policia, tal com ha recordat aquest dimecres Cinca. 

Cinca ha destacat que després d’aquesta caldran fer altres modificacions, més vinculades a les recomanacions del Moneyval i, per tant, sobre blanqueig de diners, i fer front, d’aquesta manera, a la cinquena avaluació d’aquest organisme.

Aquest text serà transmès al Consell General en els propers dies, com també ho serà el conveni multilateral d’intercanvi amb l’OCDE i el projecte de llei que regula l’intercanvi automàtic que el Govern té la intenció d’aprovar la setmana que ve, tal com ha posat en relleu Cinca.

D’altra banda, el Consell de Ministres també ha acordat el nomenament definitiu de quatre agents de la Policia que ja han sup

Text i foto: ANA