El Govern ha aprovat el projecte de Llei qualificada de modificació de la Llei 9/2012, de modificació de la Llei qualificada d’immigració. Els canvis es concreten en l’article 30 que porta per títol “Autorització d’immigració per estudis, en pràctiques formatives, per entrenaments esportius d’alt nivell o per recerca”.

Aquesta modificació precisa que els entrenaments esportius que poden fer l’objecte de l’article 30 hauran de ser, a partir d’ara, d’alt nivell. D’altra banda s’afegeix com a requisit per obtenir les autoritzacions per entrenaments esportius d’alt nivell que hi hagi un informe previ del Ministeri encarregat de l’Esport que reconegui l’alt nivell esportiu de les persones sol·licitants.

Tal com ha explicat el secretari d’Estat d’Esports, Jordi Beal, des de la creació de les autoritzacions d’autoritzacions de residència per portar a terme entrenaments esportius, se n’han concedit una vuitantena aproximadament, per desenvolupar en tots els casos una activitat esportiva en clubs de futbol, la qual cosa ha suposat que els titulars d’aquestes autoritzacions, a més de dur a terme els entrenaments esportius, també hagin participat com a jugadors a la lliga nacional de futbol. Beal ha considerat que la presència d’aquests esportistes a la Lliga Nacional, no contribueix a una millora significativa de la competició i per contra, desafavoreix la participació dels jugadors que puguin ser seleccionats per a l’equip nacional. Per tant, l’objecte de la tipologia d’autoritzacions que regula l’article 30 de l’esmentada Llei, ha quedat desvirtuada, i cal reconduir l’especificitat de la Llei a les necessitats reals de les residències per a entrenaments esportius.

De la mateixa manera, fins al dia d’avui els esportistes d’elit que han fet estades al Principat d’Andorra per portar a terme entrenaments esportius no han requerit una autorització de residència, atès que aquestes estades sempre han estat puntuals i no han comportat un canvi en la seva residència habitual, no es pot descartar que en el futur el sojorn al país per fer aquests entrenaments esportius s’hagi de prolongar en alguns casos més enllà del període màxim que no requereix l’obtenció d’una autorització de residència a l’empara de l’article 30 de la Llei. Per aquest motiu, s’ha considerat necessari mantenir els entrenaments esportius com una de les modalitats de l’autorització de residència esmentada, però sempre i quan es tracti d’entrenaments esportius d’alt nivell, la qual cosa haurà de reconèixer el ministeri encarregat de l’esport mitjançant un informe previ.

Altres modalitats d’aquest article com són el calendari amb la previsió concreta de la data de la finalització, la remuneració, la titulació acadèmica o professional corresponent, la justificació d’una assegurança suficient i vàlida, de mitjans econòmics suficients i de l’habitatge, les normes sobre la representació legal i la guarda, i les normes sobre la pròrroga de les autoritzacions, es mantenen iguals.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada