silvia-calvoEl Consell de Ministres ha aprovat, aquest dimecres, la modificació de la llei de FEDA, que té com a objectiu reduir la dependència energètica promovent la cogeneració i la implementació de les energies renovables amb la participació de capital privat.

La ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Calvó, ha presentat la modificació de la llei i ha explicat que la necessitat de permetre la participació dels privats respon a la voluntat de tirar endavant les línies de treball proposades pel llibre blanc de l’energia. Concretament es vol augmentar la producció nacional d’energia del 7% actual al 33% en 10 anys.

El pla de desenvolupament del sector energètic per als propers 10 anys contempla un total d’inversió de 235 milions d’euros. Entre les inversions previstes destaca l’ampliació de la capacitat de les línies de transport per a la importació d’energia elèctrica i les línies de distribució i sistemes d’informació. També es preveu el desenvolupament de noves centrals de producció, principalment de cogeneració i de renovables.

Per poder dur a terme els projectes contemplats, la modificació de la llei obre la possibilitat que el sector privat participi en aquestes inversions, de manera que no tota la inversió l’hagi de fer FEDA. Per permetre la participació de la inversió privada es preveuen dues opcions diferents: a partir de concessions, amb el lideratge dels inversors privats; o a partir de la participació en societats amb el control accionarial i operatiu per part de FEDA.

Així, es reorganitza FEDA en una nova estructura societària, que permet la societat pública amb la majoria de capital de FEDA per construir i operar plantes de producció d’electricitat i calor, i donant a FEDA la capacitat d’actuar en altres iniciatives de diversificació on pot tenir un rol d’impulsor.

D’aquesta manera, gràcies al nou esquema de l’ens de FEDA es dóna l’opció als inversors de participar en projectes de producció i es facilita la participació també a inversors privats no industrials. A més, es garanteix que l’electricitat que s’incorpora al sistema no té un cost superior als preus de referència, i s’assegura que els beneficis d’una producció més barata es repercuteixen en els consumidors, ja que FEDA compra tota l’electricitat dels nous productors. Així mateix, es garanteix el bon funcionament de la xarxa.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada