Protecció Civil del Departament d’Interior de la Generalitat manté la Prealerta del pla d’emergències per inundacions a Catalunya INUNCAT pel cabal elevat dels rius a les comarques del Pirineu Occidental i per la previsió de que puguin tornar a repuntar com a conseqüència de la combinació del desgel de la neu acumulada a les cotes altes i la nova tongada de pluges previstes a partir de la tarda i els propers dies .
 
El cabal dels rius del Pirineu Occidental va assolir els valors màxims a partir d’ahir vespre i durant la matinada, estabilitzant-se pel matí i amb tendència al descens fins ara durant el dia d’avui, un cop va passar el front més actiu de pluja. En aquests moments es mantenen les maniobres de desembassament a les conques de l’Ebre al Pirineu amb cabals significatius de sortida.
 
Segons el Servei Meteorològic de Catalunya SMC a les zones afectades les pluges acumulades al llarg d’avui seran d’entre 20 i 30 l/m2 en 24 h i d’entre 10 i 20 l/m2 en 24h a l’Aran. Demà, en aquestes mateixes zones, es preveu que les precipitacions siguin també d’entre 20-30 l/m2 en 24h i dijous també podria haver precipitacions. Tot i que els valors són poc importants, l’acumulació de la pluja durant diversos dies en les cotes altes i capçaleres dels rius és significativa i pot tenir efectes en el cabal dels rius, que s’afegeiran a les aportacions del desgel.
 
En relació al desgel, l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC) informa que la situació més crítica ha estat aquesta passada matinada i que amb el descens de les precipitacions i la baixada de la cota de neu prevista, la tendència és a reduir el volum de fusió del mantell nival, tot i que es mantindran les aportacions.
  
Amb aquestes previsions, les informacions facilitades per la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (CHE) indiquen que la combinació de l’aportació d’aigua del desgel amb les pluges previstes a partir de la tarda d’avui i durant el dia de demà, pot provocar un nou increment dels cabals dels rius assolint valors importants a les comarques del Pallars Jussà, Pallars Sobirà, Alta Ribagorça, Alt Urgell i a la Vall d’Aran.
 
Registres dels cabals màxims assolits a les conques dels rius del Pirineu Occidental
Segons les dades de la CHE els cabals màxims assolits durant la passada matinada (m3/segon) han estat:
 
  • La Garona a Bossòst: 87 m3/seg.
  • La Noguera Pallaresa a Escaló: 67 m3/seg.
  • La Noguera Ribagorçana al Pont de Suert: 89 m3/seg.
  • La Noguera de Cardós a Tírvia : 57 m3/seg.
  • La Valira a la Seu d’Urgell: 129 m3/seg.
  • El Segre a Organyà: 286 m3/seg. 
 
Protecció Civil de la Generalitat demana molta prudència a l’entorn de les lleres dels rius, rieres, barrancs, etc, i prendre especial precaució en les activitats de muntanya en aquestes zones durant l’episodi de pluja. Recordeu també no intentar creuar rius o torrents ni a peu ni amb el vehicle per passos no habilitats o que ofereixin poca seguretat a les zones afectades perquè, encara que semblin portar poc cabal, aquest es pot incrementar de forma sobtada.
 
Protecció Civil ha informat de la previsió d’aquest fenomen de risc als municipis i consells comarcals de les zones on es preveu l’afectació i els ha sol·licitat que estableixin mesures preventives a l’entorn de les lleres.
 
El Centre d’Emergències de Catalunya (CECAT) de Protecció Civil està fent seguiment de l’estat i evolució de les lleres en coordinació amb la CHE i les seves dades i també a través dels sensors de nivell dels rius del projecte RISQHYDRO disponibles a través dels convenis de col·laboració amb els Consells Comarcals de la zona del Pirineu Occidental.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada