Es lliuren els premis del 8è Concurs d’iniciatives ambientals

ambientals

En una cerimònia que ha tingut lloc a la sala d’actes del Comú d’Escaldes-Engordany, han estat lliurats els guardons de la vuitena edició del Concurs d’iniciatives ambientals. Aquest certamen, organitzat pel Comú d’Escaldes-Engordany i el Departament de Medi Ambient del Govern d’Andorra, promocionada mitjançant el Centre Andorra Sostenible i que en aquesta darrera edició ha comptat amb la col•laboració de la Cambra de Comerç Indústria i Serveis d’Andorra, té per objectiu premiar les accions d’entitats, associacions, escoles, empresaris i ciutadans en general que s’estiguin realitzant o que s’hagin portat a terme en l’àmbit del desenvolupament sostenible, la protecció del medi ambient i l’educació ambiental.

La convocatòria d’enguany presentava diverses novetats respecte a les edicions anteriors. Així, a més d’haver-se ampliat el termini de presentació de propostes, les categories a concurs han passat de quatre a tres, agrupant els projectes anteriorment classificats com a particulars i com a col·lectius en una única categoria anomenada societat civil, alhora que s’ha augmentat la dotació dels premis, que han passat de 1.000 a 1.500 euros per als guanyadors i de 500 a 1.000 euros per als segons classificats.

En relació amb els projectes guanyadors, la iniciativa premiada en la categoria Societat civil ―dotada amb 1.500 euros― ha estat la proposta “Kmzeroad.com: Una plataforma per a la geolocalització, difusió i conscienciació dels productes locals d’Andorra”, presentada per Marc Pons Pons i Marc Vilella Tubau. Aquest projecte ha destacat pel seu caràcter innovador, el grau d’implantació i el respecte als principis de sostenibilitat (econòmica, social i ambiental) en la creació d’una plataforma per al coneixement, la difusió i la conscienciació dels productes locals i de proximitat a Andorra. Alhora, el jurat del concurs va decidir atorgar el segon premi de manera compartida –en forma de dos accèssits dotats amb 500 euros cadascun– a dues iniciatives relacionades amb Internet i les xarxes socials: “R estribució”, presentat per Víctor Filloy Franco, és un portal web que fomenta la reutilització i l’intercanvi de productes amb un criteri de proximitat geogràfica per reduir el cost ambiental del transport, mentre que “Coandor”, presentat per Guillem Kallis Baldrich, és una plataforma en línia basada en la xarxa social Facebook i destinada a connectar usuaris que vulguin compartir cotxe, tant en desplaçaments quotidians com en trajectes a fora del país.

La iniciativa ambiental guanyadora en la categoria Escolars i universitaris ―dotada amb 1.500 euros― ha estat el projecte “Eixamplem el rusc”, presentat per l’Escola Andorrana de Segona Ensenyança d’Encamp, en el qual, a partir de l’apicultura, es treballen valors formatius i de respecte al medi amb tota la comunitat educativa. El segon premi en aquesta categoria ―dotat amb 1.000 euros― ha estat per a la iniciativa “L’alquímia ecològica”, presentada per l’Escola Andorrana de Maternal i Primera Ensenyança de Sant Julià de Lòria, en la qual el conjunt de la comunitat educativa (alumnes, famílies, personal docent i no docent) ha col•laborat en accions de reutilització de l’oli domèstic de fregits per a l’elaboració de sabons.

Al seu torn, en la categoria Empresaris, el primer premi ―dotat amb 1.500 euros― ha estat per a la proposta “Cuida el medi ambient: no llencis la cigarreta, que nosaltres la reciclarem!”, presentada per Ensisa-Grandvalira. Aquesta iniciativa ha destacat pel seu caràcter innovador amb un projecte de reciclatge i tractament dels residus de les cigarretes per convertir-les en matèria primera per a la seva reutilització. El segon premi va ser declarat desert.

Tanmateix el jurat del concurs ―format per representants del Departament de Medi Ambient del Comú d’Escaldes-Engordany, del Centre Andorra Sostenible, del Departament de Medi Ambient del Govern d’Andorra, per tècnics ambientals d’entitats i empreses independents i per representants de la ciutadania― ha volgut destacar dos aspectes que han fet que aquesta vuitena edició del concurs hagi estat tan interessant, com són la gran participació (s’ha passat de 9 a 16 propostes), en especial la bona resposta de la societat civil, i la qualitat dels projectes presentats.

Alhora, l’acte també va servir com a presentació i tret de sortida per a la nova convocatòria 2014 del Concurs d’iniciatives ambientals. Aquesta novena convocatòria manté la filosofia i les línies generals de les edicions anteriors, amb les tres categories a concurs: empresaris, societat civil (ciutadans, entitats i col•lectius, etc.) i escolars i universitaris, i un total de tres premis de 1.500 euros per a cadascuna de les tres iniciatives guanyadores i de 800 euros per a les segones classificades.

La data límit per a la presentació de candidatures és el divendres 21 de novembre de 2014, a les 13 hores, al Centre Andorra Sostenible (c/ Prat de la Creu, 62-64, edifici administratiu del Govern, primera planta) i podeu descarregar les bases al web www.sostenibilitat.ad.

Foto: ANA

TOTES LES NOTÍCIES