“Un petit pas d’un camí molt llarg”. Així ha definit el cap de Govern l’aprovació de la modificació de la Llei qualificada de transferències als comuns que té com a objectiu suprimir l’obligació de destinar el 80% de les transferències a inversió i a eixugar deute. L’aprovació, que havia de ser per majoria qualificada, s’ha pogut tirar endavant gràcies al suport dels consellers del grup liberal, que han votat a favor de la modificació “per no perjudicar els comuns”, tot i considerar-la “un pedaç que correspon a un electoralisme evident”. El debat d’aquesta qüestió ha derivat en un debat més ampli sobre els models d’Estat que defensa cada formació i ha acabat amb un enfrontament entre el cap de Govern, Toni Martí, i el cap de l’oposició, Josep Pintat. 

La Llei, presentada inicialment pels comuns, s’ha modificat per la via d’esmenes per incloure que en un termini màxim de dos anys s’abordi la reforma general del marc normatiu de transferències i de competències. A més, també inclou una modificació de la Llei de l’IGI per equiparar el mateix tractament de l’IGI al de l’ITP.

Així doncs, aquesta modificació puntual és el primer pas per abordar definitivament la reforma de les competències i les transferències, és a dir, del model d’Estat. Durant la sessió d’aquest dijous, l’oposició ha acusat el Govern de no voler afrontar aquest debat, i Josep Pintat ha anat més enllà i s’ha dirigit a Martí assegurant que “el seu model de pressió fiscal baixa està a punt de volar a trossos”. Toni Martí, de la seva banda, ha insistit en la necessitat que aquesta reforma requereix el seu procés, de la mateixa manera que va costar molt de fer el 1993. 

Text i foto: ANA

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada