El secretari d’Estat d’Afers Europeus, Landry Riba, ha presentat aquest dimecres, durant el Consell de Ministres, el punt de situació de les negociacions amb la Unió Europea per a l’Acord d’Associació. En roda de premsa posterior al Consell de Ministres, Riba ha explicat que s’han programat diverses reunions públiques informatives previstes per a la tardor, per apropar la negociació a la ciutadania. D’aquesta manera es dona resposta el pacte del Govern de coalició que insta una comunicació directa amb la ciutadania per explicar els elements associats a l’Acord d’Associació. Riba també ha exposat el calendari de represa de les negociacions que s’inicia a l’octubre.

Quan a l’estat actual de la negociació, el secretari d’Estat, ha explicat quins són els principis generals i les disposicions particulars de les quatre llibertats a negociar: mercaderies, circulació de serveis, persones i capitals. Landry Riba ha recordat l’acord assolit en la primera de les llibertats i ha posat èmfasi en la necessitat de defensar les particularitats d’Andorra en les tres llibertats que queden per negociar. D’aquesta manera, en la lliure circulació de serveis i llibertat d’establiment, on la negociació bilateral es troba en la seva fase inicial, el Principat ha posat sobre la taula el manteniment d’una situació de no-competència en el sector de les telecomunicacions i la possibilitat de demanar una adaptació significativa pel sector de l’energia elèctrica.

Pel que fa a la circulació de persones, Andorra ha defensat seguir amb el sistema de les quotes, així com el manteniment dels procediments administratius d’immigració, sempre i quan el context social es mantingui en els mateixos paràmetres. Pel que fa a la seguretat social, el Principat ha proposat adaptacions progressives a mitjà i llarg termini amb l’objectiu d’assegurar la sostenibilitat del sistema.

Finalment, pel que fa a la lliure circulació de capital s’ha informat que la negociació es troba en una fase inicial d’intercanvi d’informació. Riba també ha comentat, en relació a l’acord marc, els preacords establerts en l’articulat. Finalment ha destacat els objectius del treball d’anàlisi que s’està duent a terme sobre el cabal de la Unió Europea que figurarà en els annexos de l’Acord d’associació.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada