Les estries són un problema cutani de difícil solució que sol amagar-se dels raigs del sol. Per diversos motius: perquè es consideren antiestètiques, ja que la pell en aquesta zona està més flàccida i de color rosat, violaci o blanquinós, segons siguin recents o antigues, i perquè al bronzejar-se la pell encara ressalta més el color de l’estria, pel que se sol creure que empitjora el seu estat.

Però, és cert que el sol és dolent per a les estries? Hem d’amagar-les?

T’ho expliquem.

La resposta a aquestes preguntes és que depèn de l’estat de l’estria. Les estries són les marques visibles del trencament de les fibres elàstiques de la pell a causa de que aquesta es va estirar en excés i té un límit. La pell no pot suportar una gran tensió i es trenca. Quan es forma, l’estria està vermella o rosada, molt sensible, i no és convenient que li toqui el sol. El teixit de la estria no és com la resta de la pell i, per tant, no compta amb les defenses d’aquesta enfront del sol: no pot bronzejar-se i, per tant, pot cremar-se.

En una segona fase, la pell de la’estria queda blanca, és una cicatriu perquè el teixit està ja trencat. I llavors no li passa res si li toca el sol. L’únic problema és que es veurà més perquè no es posarà morena com la resta de la pell. Per tant, sí que es poden exposar les estries blanques al sol, encara que és convenient utilitzar una protecció solar de factor alt o molt alt (entre 30 i 50 SPF), ja que és un teixit que no té les mateixes defenses que la resta de la pell.

Els especialistes coincideixen que la millor manera de combatre-les és prevenir hidratant la pell diàriament. Això permet que es mantingui sana i elàstica. No obstant això, sovint apareixen aquestes marques malgrat les cures. Es calcula que les estries afecten al 61,8% de les dones, especialment les joves. La raó és que apareixen bàsicament durant la pubertat i l’embaràs (el 90% de les embarassades té risc de desenvolupar estries), encara que també les variacions de pes poden produir-les. En tots aquests processos es produeixen alteracions de les fibres de col·lagen i elastina, tant pels propis processos hormonals (els nivells elevats de gestàgens, les hormones de l’embaràs, inhibeixen la formació de col·lagen) com pels estiraments que pateix la pell a causa del canvi de volum i pes. Les zones més freqüents d’aparició són l’abdomen, les cuixes, els malucs, els pits i els glutis. I encara que alguns homes també presenten estries, a causa sobretot de canvis de pes i volum, no són un grup significatiu.

Com més recent és una estria, més fàcil és eliminar-la. Al principi el seu color rosa indica que la dermis encara té aportació sanguínia i, per tant, pot regenerar-se. Tot i així, la veritat és que la majoria d’estries no es regeneren totalment ja que és un teixit trencat. Però pot regenerar-se un 80%, que ja és molt. És important actuar sobre elles en les fases inicials, quan la pell s’està regenerant.

Per Belleza Activa / ACPG – Redacció

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada