L’Àrea de prevenció, promoció i vigilància de la salut del Ministeri de Salut i Benestar ha publicat aquest dijous les dades relacionades amb la malaltia de la tuberculosi referents al 2012. L’any passat Andorra va registrar dotze nous casos, dels quals nou de residents al país, la majoria d’homes. Una xifra que deixa la incidència de la malaltia en 10,4 casos per cada 100.000 habitants, lleugerament per sobre dels últims anys. El 24 de març se celebra el Dia Mundial contra la Tuberculosi, una de les malalties infeccioses més comunes, que afecta més nombrosament als habitants de països en vies de desenvolupament. L’Organització Mundial de la Salut (OMS) continua treballant per eradicar-la mitjançant la recerca de millors tractaments, proves de detecció i vacunes que la previnguin.

El 24 de març és el dia escollit a tot el món per celebrar la campanya en contra de la tuberculosi, una malaltia infecciosa encara massa present, sobretot als països menys desenvolupats. El Govern d’Andorra s’ha sumat a la campanya que ha preparat l’Organització Mundial de la Salut amb el lema Eliminem la tuberculosi de les nostres vides i ha fet públiques les xifres d’afectació a Andorra durant l’any 2012.

L’any passat es van registrar dotze nous casos d’aquesta malaltia pels serveis mèdics del país. D’aquests, nou corresponen a residents al país, dos a residents a l’estranger i un a treballadors transfronterers. Pel que fa als casos de residents al país, els més afectats van ser els homes, amb sis d’aquests positius. Val a dir que tots els casos corresponen a sospites confirmades, cap dels estudis va donar un resultat negatiu. 44 persones van haver de ser testades també per possible contagi per contacte amb els afectats.

Amb aquestes xifres l’estudi quinquennal deixa la incidència en una mitjana de 7 casos per cada 100.000, un resultat poc allunyat dels darrers quinquennis i molt per sota dels 15,2 casos per cada 100.000 habitants del quinquenni 1997-2001. La majoria dels casos del quinquenni van afectar a persones de 35 a 54 anys, el grup d’edat amb més risc de patir la malaltia. Per sexes els més afectats van ser els homes. Les taxes d’incidència a Andorra estan per sota de les registrades a Espanya o Portugal i són equiparables a les de França. A Europa, la incidència augmenta als països de l’est.

L’objectiu de l’Organització Mundial de la Salut és arribar a eradicar completament la malaltia. Les seves campanyes (entre les quals s’emmarca aquest dia mundial) tracten d’aconseguir un tractament més ràpid, una vacuna més eficaç i una prova de detecció més barata, ràpida i senzilla. L’Àrea de prevenció, promoció i vigilància de la salut del Ministeri de Salut i Benestar col·labora amb la campanya Stop TB (www.stoptb.org) de l’OMS.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada