Es demanarà als operadors del Pas que formin els guies per resoldre conflictes nocturns

El Govern s’ha reunit aquest dimarts al matí amb un total de nou turoperadors francesos, espanyols, portuguesos, anglesos i belgues que operen al Pas de la Casa, per abordar la problemàtica que generen les grans concentracions de turistes joves que rep a l’hivern la població encampadana, sobretot quan surten de festa a la nit.

El ministre de Turisme, Francesc Camp, ha reiterat que a mitja temporada és complicat demanar-los més esforços, però ha assegurat que la reunió ha servit per explicar-los la normativa vigent en matèria de consum d’alcohol i recordar-los, entre d’altres aspectes, que per organitzar festes amb un nombre elevat d’assistents cal demanar autorització a les administracions.

El que sí que es plantegen de cara a la primavera vinent, quan s’han de negociar els nous acords amb els operadors turístics, és demanar-los que els guies que acompanyen els grups de joves tinguin formació en matèria de gestió de conflictes relacionats amb l’oci nocturn. De fet, Francesc Camp ha assegurat que la majoria d’empreses ja reforcen el nombre de guies durant les setmanes de més afluència, i que fins i tot alguns treballen amb empreses de seguretat privada del país, de manera que el Govern considera que, en general, disposen d’un nombre suficient de guies, amb un professional per entre 20 i 50 persones. “No tots estan al mateix nivell, però la majoria tenen clar que si porten de cop 1.000 o 1.500 persones i a més organitzen festes, ho han de reforçar”, ha assegurat.

Camp ha dit que de cara la temporada vinent es demanarà un esforç als operadors que no reforcen tant el nombre de guies. A més, considera que, a banda de gestionar l’arribada al país, l’allotjament, el lloguer d’esquís o el contacte amb l’estació d’esquí, també cal que aquests guies es puguin formar per fer front a les problemàtiques que sorgeixen durant la nit.

La trobada, segons Camp, també ha servit per constatar que no és un problema permanent, sinó que es concentra durant dues o tres setmanes entre finals de gener i principis de febrer, coincidint amb les vacances que tenen els universitaris d’alguns països entre el primer i el segon semestre del curs. Durant les setmanes més complicades, es poden concentrar al Pas de la Casa entre 4.000 i 5.000 joves, ha assegurat el ministre.

Per la seva banda, el president de l’associació de comerciants Iniciativa Publicitària del Pas de la Casa, Jean-Jacques Carrié, que també ha estat present a la trobada, ha reconegut i reiterat que les mesures preses en la Taula transversal de l’oci nocturn estan funcionant correctament i han servit per reduir els aldarulls derivats de l’oci nocturn al Pas. El comerciant també ha apuntat que una millor col·laboració entre la policia i els operadors i el reforç de la presència dels cos de seguretat també està ajudant a pal·liar els conflictes nocturns.

Carrié també ha explicat que els turistes que venen a través del operadors turístics porten una polsera identificativa associada a un número de telèfon per poder contactar, en cas d’aldarull o provocació, amb la direcció de l’operador. El president de l’associació ha valorat positivament la trobada feta aquest dimarts al matí i ha recordat que a causa del mal temps i el tall de la carretera que uneix Andorra i França l’arribada de vehicles ha baixat molt considerablement. “Si no hi haguessin els turistes que venen a través d’operadors turístics el Pas estaria buit”, ha dit. És per això que ha emplaçat totes les parts a seguir treballant per trobar una solució conjunta i acordada que serveixi per rebre els turistes sense que provoquin aldarulls nocturns.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada