Es consolida Ornitho, el portal sobre observacions de biodiversitat

Foto:CENMA

Es compleix el segon any de funcionament de l’Ornitho, la web d’intercanvi d’informació naturalista. La web és una iniciativa del Centre d’Estudis de la Neu i de la Muntanya d’Andorra de l’Institut d’Estudis Andorrans amb la col·laboració del ministeri de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat del Govern d’Andorra i de l’Institut Català d’Ornitologia.

Ornitho.ad és un portal web de participació ciutadana dedicat a l’intercanvi d’informació sobre observacions de fauna en l’àmbit andorrà, com per exemple ocells, mamífers, amfibis, rèptils, libèl·lules, papallones diürnes… . A més, enguany el portal ha incorporat el grup de les orquídies que s’espera que en el futur desperti l’interès de molts botànics i obre la porta a la flora al que tradicionalment ha sigut un portal d’observació faunística.

Durant l’any 2017 Ornitho.ad ha incrementat un 14% el nombre d’observacions respecte l’any anterior, i hi ha representats 10 grups taxonòmics diferents. Cal destacar que els ocells i les papallones diürnes aglutinen el major nombre d’observacions amb un 55% i un 41% respectivament.

Des del CENMA es fa una valoració positiva del funcionament i l’acollida que està tenint l’aplicació, ja que, a part d’augmentar lleugerament el nombre d’observacions, també s’ha augmentat al voltant d’un 20% el nombre d’usuaris, fet que mostra la consolidació i creixement del portal. No obstant això, es considera que Ornitho encara té molt recorregut per créixer, i en aquest sentit cal trobar nous mecanismes per donar-lo a conèixer tant a la població andorrana com a tots aquells amants de la natura que visiten Andorra al llarg de l’any.

Actualment, 10 països europeus disposen de portals Ornitho, els quals estan coordinats entre sí per treballar conjuntament en les línies estratègiques de funcionament d’aquesta eina i les aplicacions que se’n deriven. En aquest sentit cal destacar l’exemple del projecte europeu EuroBirdPortal, que importa les observacions d’ocells fetes col·lectivament al llarg dels anys i les compara amb dades de temperatura, o altres variables al llarg de l’any i permet per exemple, veure la migració de les espècies a través del continent. Un altre bon exemple de productes derivats d’Ornitho és l’aplicació per a mòbils NaturaList, que facilita la consulta i introducció de dades fins i tot sense connexió d’internet.

TOTES LES NOTÍCIES