ERC de l’Alt Pirineu i Aran se suma al suport a la candidatura de Jocs d’Hivern Pirineus-Barcelona

La Federació Regional d’ERC de l’Alt Pirineu i Aran “recolza” la iniciativa del Govern català de presentar la candidatura Pirineus-Barcelona per organitzar els Jocs Olímpics d’Hivern l’any 2030. Després de realitzar aquesta tardor trobades veïnals a totes les comarques pirinenques, i de recollir els arguments a favor i en contra, la formació republicana ha acordat sumar-se al suport al projecte olímpic.

Tot i aquesta decisió, Esquerra ha matisat que valorarà el seu posicionament “quan la candidatura es materialitzi en el projecte, que ha de definir amb tot detall l’esdeveniment”. En tot cas, la federació ha tingut en compte “el fet que es prioritzi la sostenibilitat i que els Jocs Olímpics es puguin repartir pel territori”. De les reunions locals, també n’han copsat que la població pirinenca valora molt positivament “l’efecte de promoció del Pirineu català internacionalment” i “l’impuls que pot comportar aquest esdeveniment per als esports d’hivern”.

Comunicacions transversals i noves tecnologies

Un aspecte comú que ha sorgit en totes les trobades que ha fet ERC és “la necessitat urgent que té l’Alt Pirineu i l’Aran perquè es materialitzin les inversions necessàries per garantir l’accés a les telecomunicacions de tots els pobles”, així com “l’accés als pobles amb seguretat i la millora de les comunicacions transversals”, que es resumeixen principalment en la carretera N-260 (Eix Pirinenc). Unes necessitats que veuen com “elements clau per frenar el despoblament i per al desenvolupament econòmic”.

En aquest sentit, el grup republicà “no vol que es condicionin aquestes inversions a la celebració dels Jocs Olímpics, sinó que es pressupostin i es calendaritzin com més aviat millor, perquè la situació actual pel que fa als accessos a pobles de titularitat municipal és insostenible i d’extrema urgència”.

Suport institucional des del Pirineu

El suport anunciat ara per ERC se suma al que ja han expressat anteriorment els representants de pràcticament totes les institucions pirinenques que estarien implicades en l’organització d’uns Jocs d’Hivern. A la Seu d’Urgell, tant l’alcalde Albert Batalla com el portaveu de Compromís i diputat del PSC, Òscar Ordeig, hi han mostrat el seu ple suport, i només el grup municipal de la CUP s’hi ha pronunciat en contra. A la resta de l’Alt Pirineu, també han expressat la predisposició a participar del projecte els ajuntaments d’Alp i Puigcerdà, el Consell Comarcal de la Cerdanya i el Conselh Generau d’Aran, entre d’altres. Les estacions d’esquí alpí del Grup FGC i els complexos de fons agrupats en la marca Tot Nòrdic també recolzen la idea.

Les reunions territorials d’ERC, pensades per debatre directament el projecte olímpic amb militants, simpatitzants i veïns en general, es van dur a terme el novembre passat a la Seu d’Urgell, Alp, Sort, Tremp, la Vall de Boí i Vielha. Aquestes trobades participatives els han servit per posicionar-se sobre aquesta qüestió.