Ensenya als nens a protegir-se del sol

La protecció solar és molt important en els nens, ja que, com explica l’Acadèmia Espanyola de Dermatologia i Venereologia (AEDV) «l’aparició d’alguns càncers de pell en adults ve determinat per exposicions solars inadequades i cremades solars a la infància i adolescència» . És per això que «conèixer des de ben petit com exposar-se al sol és fonamental, ja que precisament els nens són el sector de la població en què més s’ha d’incidir en fotoprotecció».

«Espanya és el país on més s’està treballant la fotoeducación escolar», assegura el Dr. Agustín Buendía, membre de l’AEDV. I és que aquesta, a través de la Fundació Pell Sana, realitza un programa de formació sobre fotoprotecció dirigit als petits a les escoles. Però, a més, és responsabilitat dels pares cuidar els nens de forma adequada, per la qual cosa recollim gairebé literalment la informació facilitada per l’AEDV per saber més sobre com protegir adequadament als teus fills i prevenir el càncer cutani.

«Està demostrat que les cremades per radiació UV en la infància constitueixen un factor de risc per al desenvolupament de càncer cutani melanoma i no melanoma. També s’ha confirmat que una exposició excessiva s’associa amb major nombre de nevus i això també constitueix un factor de risc. En el cas dels adolescents, a part de l’exposició solar excessiva, cal evitar l’ús de cabines de bronzejat, ja que l’inici del seu ús a edats primerenques també s’associa amb major risc de càncer de pell.

Com es pot prevenir en la infància i l’adolescència? Les formes més freqüents de càncer cutani es poden prevenir modificant el principal factor de risc evitable, que és una sobreexposició solar des de la infància. Per això, és de summa importància conscienciar els pares o tutors perquè tinguin uns bons hàbits de protecció amb els nens en una etapa que resulta crítica. Aquesta educació ha de fer-se també extensiva a l’àmbit escolar, la qual, adquireix, major importància durant l’adolescència, ja que la influència dels companys pot ser superior a la de l’entorn familiar. És durant aquesta etapa quan comença l’ús de cabines de bronzejat, sobretot, per part de les joves i, quan a causa de diferents activitats esportives i lúdiques s’exposen al sol de manera més intensa.

Cal tenir en compte que les cremes de protecció per a nens menors de 3 anys es recomanen que siguin només de l’filtres físics per minimitzar el risc de sensibilització (al·lèrgies). A més, usar correctament la protecció amb para-sol ho fa únicament el 10-14% dels nens i adults. La seva explicació: en un para-sol de mida normal caben folgades només dues persones. Per evitar la radiació reflectida a la sorra, en els propers anys els para-sols serà de tipus “iglú” ».

Recomanacions bàsiques per a tu i els teus fills:

 • Extrema les mesures de protecció, especialment en infants
  No exposar al sol els nadons menors de tres anys
  Evita l’exposició al sol entre les 12 i les 16 hores
  Usa fotoprotecció elevada (SPF 30-50)
  Empra camisa, gorra i ulleres
  No facis servir càmeres / cabines de bronzejat
  Aplica el protector mitja hora abans de l’exposició solar
  Tot i fer servir fotoprotecció, busca l’ombra
  Reaplica cada dues hores la protecció solar
  Dóna aigua a infants de forma regula, per evitar la deshidratació

Per Bellesa Activa / AMIC

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.