Ens fem trampes

Torno de les vacances d’estiu amb l’enèsima enquesta sobre el plat preferit dels catalans damunt la taula. Per enèsima vegada, llegeixo que la gent té com a plat preferit l’escudella de Nadal. Molt pel davant, per exemple, del pa amb tomàquet o del pit de pollastre a la planxa. Content pel resultat però inquiet per la fiabilitat del mateix, faig una enquesta d’urgència al meu entorn sobre el plat preferit, però afegint-hi una pregunta sobre el plat més consumit. Res a veure una cosa amb l’altra.

I aleshores em pregunto, també per enèsima vegada, perquè seguim entestats en declarar com a cuina preferida aquella que no practiquem –o que practiquem per persona interposada en el cuiner que assessora la línia gastronòmica de tal o qual marca- i amagar aquella que realment omple els nostres fogons i plats?

Un exemple. Aquest estiu hi ha hagut una veritable explosió de les cremes vegetals fredes conegudes popularment com gaspatxo o salmorejo. Fins i tot amb variants aparentment innovadores. Surten en algun dels rànquings de plats favorits? Doncs això.

Perquè, al costat de les enquestes dels plats preferits, hi ha els estudis de les compres i les cuines més practicades. I aquests ens diuen que el 55% dels compradors segueixen com a criteri bàsic, el preu. Que el 50% dels consumidors fan aquesta compra al súper. Que el consum de plats preparats o, per exemple, patates congelades, s’ha disparat. I que només el llegum sembla mantenir una quota de mercat estable.

Seguim consumint croquetes en quantitats industrials. Però hauríem de ser prou honestos com per reconèixer que no les consumim per amor a la tradició sinó perquè les podem tenir congelades a casa i preparar-les en un plis-plas.

I acceptar això no ens hauria de fer sentir culpables d’alta traïdoria a la gastronomia pàtria. Els soldats mai han estat culpables de la pèrdua de cap batalla o guerra.

Si-us-plau, no ens fem més trampes. Fem les preguntes adients. Les que interessen a la gent. Potser, com en el cas dels capellans, hauríem de començar a esbombar el que practiquen i no el que prediquen.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.