Enric Canals presenta el llibre sobre el consell de guerra a Pujol amb més de 1.300 folis inèdits

El periodista, guionista i productor televisiu Enric Canals ha presentat aquest dimarts a Andorra el seu llibre Pujol Catalunya. El consell de guerra a Jordi Pujol, que dóna a conèixer més de 1.400 folis de documentació inèdita sobre la detenció i empresonament l’any 1960 de l’expresident de la Generalitat de Catalunya. Pujol va ser sotmès a un consell de guerra sumaríssim, després de ser detingut i torturat, i va ser acusat de rebel·lió militar i condemnat a set anys de presó. Un dels documents més interessants que inclou el treball és, segons Canals, la declaració que Pujol va fer després de ser torturat, en la qual assumeix, de forma exhaustiva i detallada, l’autoria dels pamflets contra el règim franquista.

Enric Canals ha explicat que malgrat que el consell de guerra al qual va ser sotmès Pujol el 1960 és un tema conegut, el llibre aporta una gran quantitat de documentació inèdita, com és el sumari de la causa sumaríssima pel delicte de rebel·lió militar, l’expedient professional del cap de la policia política franquista, Vicente Juan Creix, i l’expedient de presó i l’expedient policial de Jordi Pujol.

causaUn dels aspectes que més impacten del llibre és, segons l’autor, la declaració policial on Jordi Pujol assumeix l’autoria dels pamflets que havien aparegut per Barcelona contra el règim franquista que portaven per nom Us presentem el general Franco, i pels quals va ser condemnat. Canals ha destacat que li va colpir especialment veure la signatura de Pujol al costat de la dels policies, així com la gran descripció que fa dels fets, fruit de l’exhaustiu interrogatori, acompanyat de tortures, al qual va ser sotmès.

Canals, que fa 25 anys que s’interessa per temes relacionats amb la guerra civil i el franquisme, feia temps que anava al darrera de fer un treball sobre grups catalanistes opositors al franquisme, quan va localitzar el sumari del consell de guerra de Pujol, i a partir d’aquí va continuar la recerca fins a poder elaborar un documental i un llibre sobre la qüestió.

De fet, tot i que sovint es diu que s’ha parlat molt del franquisme, Canals considera que ‘no està tot dit’, i que només es coneix ‘una part ínfima’, tenint en compte que els arxius dels governs militars contenen més de 111.00 causes, i que ‘cada causa és una història, i bona part d’elles són històries absolutament apassionants que haurien de ser conegudes’.

La presentació del llibre ha estat organitzada pel Cercle de les Arts i de les Lletres com a tret de sortida d’un nou cicle d’actes de petit format. Des de l’entitat s’ha destacat que s’ha escollit la presentació del llibre d’Enric Canals pel seu lligam familiar amb Andorra, però també per la vinculació de Jordi Pujol amb el país, sobretot durant les celebracions dels premis Carlemany, en què sempre mostrava el seu interès sobre l’evolució del Principat.