Controlar i sancionar aquells propietaris que no recullin els excrements dels cans mitjançant un anàlisi d’ADN, cada vegada és més a prop de ser una realitat. Els comuns ja tenen enllestit el plec de bases del concurs per contractar l’empresa que ho gestioni. Es presentarà un sol concurs, i ho farà el comú d’Escaldes-Engordany, que ha estat facultat per la resta de parròquies i que donarà servei a tots els comuns.

La intenció és treure el concurs el més aviat possible, però els comuns estan a l’espera de l’aprovació definitiva del reglament del Govern, on s’especificarà l’obligatorietat de passar les proves d’ADN a tots els cans. Però tot fa preveure que el concurs veurà la llum en les properes setmanes. Les proves hauran de ser sufragades pels propietaris, menys en aquells casos que els gossos siguin pigall. Pel que fa al preu que s’haurà de pagar per les multes, encara no hi ha les quantitats sobre la taula, però el cònsol major de Canillo, Josep Mandicó, ha expressat que “no es tracte d’aplicar multes per fer recaptació sinó conscienciar a la gent per no tenir les voravies com les tenim actualment”.

Rebaixa del cens

La reunió de cònsols d’aquest dimarts també ha servit per explicar que els comuns i els tècnics del Govern que gestionen el cens han acordat que començaran a establir trobades bilaterals per reduir el cens de població que està inflat i donar de baixa persones que ja no viuen a les parròquies. “No arribarem a zero errors, però si a abaixar el màxim possible el percentatge de desviació”, ha destacat Mandicó, que ha apuntat que aquest acord és un gran pas. El cònsol de Canillo també ha recordat que l’intercanvi de dades amb la CASS i amb Immigració ja s’està fent i també ha servit per netejar el cens.

Finalment, durant la celebració de la reunió de cònsols s’ha rebut la visita del ministre de Salut, Carles Álvarez, que ha explicat als cònsols un projecte que s’emmarca dins del Poctefa (Programa operatiu de cooperació transfronterera Espanya-França-Andorra), que pretén ajudar a les persones grans que es troben en situació de fragilitat. Com que els comuns i les organitzacions que en depenen són les que tenen més relació amb els padrins, aquest protocol preveu un control de la gent gran que s’activa quan algun organisme (Afers Socials o les llars de la gent gran) detecta una pèrdua de pes excessiva, una debilitat muscular o una mobilitat física reduïda, entre d’altres. La intenció és poder detectar-ho abans que hi hagi una disminució de l’autonomia d’aquestes persones i allargar el màxim possible l’arribada de la vellesa.

16 comentaris

 1. trobo que és molt bona alternativa, tot i que caldrà veure quin cost té per a l’usuari, però tinc gos i em fa vergonya passejar per encamp, tots els carrers plens de merdes de gossos, ara bé caldrà que la prova d’adn sigui obligatoria i que es faci en un termini de 2-3 mesos, i que es doti a algun ens com a controlador primer de papers del gos i de que estigui censat en quan a ADN, altrament no servirà per a res, donat que el que no les recull, si no hi ha sancions per no fer ADN, seguirà sense recollir-les

 2. Una pregunteta? Com diferenciareu les merdes dels gossos dels turistes a les merdes dels gossos d’andorra? Per que dic jo que els gossos dels turistes tambe fan les seves necessitats i poder tampoc les recullen….. haureu analitzat la merda per res!

 3. Això el que fomentarà és que la gent abandoni als seus gossos. Jo em nego a fer res d’això fins que hi tinguem un parc caní a cada parròquia. I si volen treure cales que ho paguin entre els “il.luminats” que han fet la proposta…

 4. es vritat que a ningu l’hi agrada veure una merda pel carrer o inclus trepitxarla perque hi ha gent que no recull els excrements del seu gos.
  Jo tambe tinc un gos i crec que cadascu s’ha de fer carrec de les necesitats del seu gos obiament i concienciar una mica a la gent que no ho fa es normal.
  Pero ya de intentar concienciar a obligar a ferse unes proves per agafar el adn del teu gos, i asobre que m’obliguen he de pagar algo que no hem sembla be o no estic dacord ja hem sembla massa.
  Si voleu obligar a la gent a fer aquestes probes a les que la majoria de la gent estara en contra de ferles y asobre pagant, lo minim es que govern o qui hagi tingut aquesta “magnifica” idea es fasi carrec dels gastos i no els propietaris.
  Que con tal de treure mes peles a la gent pujant els pisos un tant per cent i alguns sobre 200 euros mes, seguros, gastos varis, i tot en general de preus y asobre ficant multes i inventat mes lleis per a poder multar i guanyar mes diners a cambi, cada cop us esteu anant mes a la merda ultimament

 5. Jo els donaré de bsixa d’andorra tinc la documentació també de la generalitat els porto al veterinari a catalunya i s’ha acabat amb la tonteria de robar . I que consti que sóc el primer en recollir els excrements ja que tampoc m’agrada trepitjar-los, però aquesta pandilla de mangans no en fotara els calés.

  1. No se fins a quin pun es legal…

 6. Y las pruebas las pagará gobierno espero no? Govern d’Andorra?

  1. Mari Teijeiro mira si las pruebas las pagara gobierno cosa que no creo que haga porque aún quieren conservar sus diamantes de sangre. Aún lo vería útil bien llevado claro. Pero… Como son unos peseteros y seguro que manipulan los resultados a favor pues fiate tu de ellos

  2. Daniel Farré es un negocio más! No tienen adn de personas y de perros si? No sabemos quién es el violador pero el perro que se caga en la calle si?

  3. Mari Teijeiro así es antes metía una multa a todos los que pasan en patinete y demás por vivand que está en teoría prohibido y se sacarían la pasta para el yate que quieren y más rápido. A parte de hacer un favor a muchos xD pero les da pereza

  4. Y los vomitos , vasos rotos, botellas…. eso no lo examinamos ?

  5. Mari Teijeiro para que? Que luego no tienen para pagar la multa xD y los tutores están en el bingo o haciendo vete a saber que xD

 7. Otro invento de los que tienen laboratorios con una norma a su medida , también decir que es un atentado contra la intimidad de un animal, nadie puede obligar a hacer un análisis a ningún animal por gusto de una ley que ampara el beneficio de unas empresas privadas , primero tendrían que hacerlo con las personas y luego con los demás, cámaras hay , así que se puede controlar perfectamente , más cámaras más seguridad

 8. No sabéis que hacer ya para robarle a la gente ! Primero crear el adn que pagaremos todos y luego examinar cada excremento que no es gratis para poner la multita! A ver a qué amiguito le toca el gordo con esto!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada