Endesa instal·larà fundes aïllants en una línia d’alta tensió del Pirineu per protegir l’avifauna

Endesa implementarà per primera vegada en una línia d’alta tensió de Catalunya unes fundes aïllants per protegir l’avifauna de les torres elèctriques. Es tracta d’un sistema anti-electrocució “molt eficient” que fins ara només podia aplicar-se a la xarxa de mitjana tensió i que, gràcies als darrers avenços tecnològics en la fabricació de materials, s’ha pogut desenvolupar per a elements de tensió de major voltatge.

La línia d’alta tensió que la companyia ha escollit per començar a implementar aquestes fundes aïllants és una del Pirineu, que va des de la subestació de la Pobla de Segur fins a la de la Torre de Capdella, al Pallars Jussà, tot creuant els municipis del Baix Pallars -al límit del Pallars Sobirà-, la Conca de Dalt i Senterada.

En total la línia d’alta tensió té una extensió de 25,3 quilòmetres i té una derivació fins a la subestació Molinos, al nucli de Mont-ros, que pertany a la Torre de Capdella. Es tracta d’un recorregut proper a zones catalogades dins la Xarxa Natura 2000 –la política europea més important de conservació de la naturalesa i les espècies que hi habiten– i que compta amb una gran varietat d’aus rapinyaires, on hi nidifiquen especialment trencalossos, una espècie de voltors.