encampEl Comú d’Encamp ha presentat aquest dimecres la liquidació pressupostària del 2014 amb uns ingressos de 28.063.123,15 euros i unes despeses de 22.068.486,22 euros que suposen un superàvit de 5.994.636,93 euros. D’altra banda, l’endeutament s’ha situat entorn els 30 milions d’euros, un 126,9%, encara per sota del llindar màxim establert. Els assessors del Comú i el cònsol major, Jordi Mas, han destacat el resultat positiu aconseguit per segon any consecutiu i el primer que s’assoleix benefici en la xifra d’operacions corrents amb 500.000 euros. Això, han assenyalat, respon sobretot a l’esforç de contenció de les despeses de personal, de béns corrents i serveis i financeres. Des de la minoria, però, han recordat el fet que la rebaixa de la despesa financera estigui condicionada a la disminució dels interessos, l’incompliment de la llei de transferències derivant tan sols un 0,6% d’aquestes a inversions i la baixada d’un 10% de les ajudes socials. També han reclamat que es posin en marxa mesures de dinamització i reactivació comercial de la parròquia.

El control de la despesa i la gestió acurada han portat el Comú d’Encamp ha tancar el 2014 amb un superàvit de gairebé 5 milions d’euros. Aquesta és la valoració que n’ha fet el cònsol major, Jordi Mas, que ha exposat que no permet fer grans inversions però sí tenir un millor rendiment dels recursos per donar servei als ciutadans. En destaquen la reducció de les despeses financeres per la redistribució del deute de curt a llarg termini i de transferències corrents en l’apartat de despeses, així com els 624.000 euros d’inversió i el creixement d’impostos indirectes per l’ITP i la disminució de taxes i altres ingressos per canvis comptables, com ha exposat el cònsol. 

Amb tot, des de la minoria, el conseller socialdemòcrata, Joan Sans, ha indicat que traient els passius financers de 4 milions d’euros el superàvit real és d’1,9 milions d’euros, una xifra inferior a la del 2013.

Mentre que Mas ha destacat el fet d’haver aconseguit reduir l’endeutament i “endreçar la casa” en aquests gairebé quatre anys per complir amb la llei de finances comunals i “no demanar un esforç suplementari als ciutadans”, Sans ha indicat que els resultats s’atribueixen a les disminucions del capítol de despeses financeres i despeses de personal però les primeres van lligades a la reducció dels interessos i en el segon cas s’utilitzen programes d’ocupació del Govern per cobrir necessitats laborals i recuperar les despeses en forma de transferències. A més, el conseller socialdemòcrata ha exposat que s’ha destinat un 10% menys que el 2013 a ajudes socials i que el canvi en el reglament pot fer que hi hagi persones que no s’hi acullin. En la mateixa línia, la consellera d’SDP, Eluska Galdós, ha manifestat que els pressupostos “no sempre són realistes” i que la previsió d’ajuts socials no corresponen a la realitat.

Tant Sans com Galdós han exposat que no s’està complint amb la Llei de transferències perquè dels 6,4 milions que reben del Govern només se’n destinen un 0,6% a inversions. El conseller del PS ha criticat que s’hagi deixat passar l’oportunitat per reformar les lleis de transferències i competències. 

Amb tot, el cònsol ha augurat que, malgrat passar 1,5 milions d’euros de romanent al pressupost del 2015, acabaran l’exercici amb un endeutament d’uns 28 milions i que amb la reordenació financera controlada ara poden fer front a l’assessorament i projectes de millora de la parròquia que els reclama la minoria i que Mas ha indicat que “tenen al cap”.

Text i foto: ANA

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada