Encamp serveix 1.200 racions d’escudella amb motiu de Sant Antoni

La parròquia d’Encamp ha repartit aquest diumenge 1.200 racions d’Escudella amb motiu de la festivitat de Sant Antoni Abat, una celebració que enguany arriba al seu 25è aniversari i que, un cop més, ha omplert la plaça de Sant Miquel. Abans de començar a gaudir de l’escudella però s’ha fet la subhasta dels encants, on s’han repartit 25 lots amb productes del país com embotits però també, cava, xocolata i tortell. Entre la subhasta i el pas del Sant Antoni per les llars de la parròquia s’han recaptat uns 1.700 euros que es donaran a l’Església amb fins solidàris.

La plaça de Sant Miquel d’Encamp ha acollit aquest diumenge al migdia la tradicional escudella de la parròquia, on s’han arribat a servir unes 1.200 racions, elaborades amb 70 quilograms de carn picada per a fer mandonguilles, 30 quilos de jarrets, 16 gallines, 20 quilos de cansalada, 25 més de botifarra negra i blanca, més de pastanagues i cebes, entre altres productes.

El cap d’Àrea de Museus i Tradicions del Comú, Àlex Arnó, que fa disset anys que participa en l’elaboració de l’escudella, ha explicat que els preparatius del plat comencen el dia abans. ‘El dissabte ens trobem amb les padrines i comencem a tallar i netejar les verdures i també la carn’. Aquest mateix diumenge la feina s’ha iniciat a les tres de la matinada, quan s’ha fet el foc per a les cinc grans olles preparades per abastir a tot el públic assistent.

Arnó ha destacat que l’escudella d’Encamp, que aquest any celebra el 25è aniversari, és una festa ‘molta arrelada’ i ha celebrat que no hagi coincidit amb la de Canillo com ha passat sempre perquè així ‘la gent ha pogut anar a les dues parròquies’. A més, ha senyalat que és una activitat que crida molt l’atenció als turistes i fins i tot alguns han baixat després d’esquiar per a poder prendre part de la diada de Sant Antoni.

Per la seva banda, el cònsol major d’Encamp, Jordi Mas, ha valorat molt positivament la gran participació que hi ha hagut tant de visitants com també del jovent o de les padrines encampedanes que s’han implicat en els preparatius i l’elaboració de l’escudella. Segons Mas, ha estat ‘tot un col·lectiu al servei d’una diada important i de convivència’.

 Abans de poder tastar l’escudella, però, ha tingut lloc la també tradicional subhasta dels encants. Enguany hi havia 25 lots amb productes típics del país com peus de porc, botifarres, llonganisses o pernils a més de vins i xocolates i també tortells. Tot i que el començament ha estat una mica fred amb ofertes més baixes, a mesura que ha anat avançant la subhasta el públic s’ha anat animant amb ofertes de fins a 60 euros per lot. En total s’han recollit uns 1.700 euros, vuit-cents dels quals provenen de la recol·lecta que es va fer durant la setmana passada anant per les diverses cases de la parròquia amb la imatge del Sant i la resta correspon als encants. El cònsol major ha dit que tots aquests diners s’entregaran a l’Església per destinar-los a ajuda solidària.

Cap a les dues del migdia i amb una temperatura de gairebé 15 graus, s’ha començat a servir l’escudella a la llarga cua de persones que s’esperaven a la plaça.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *