Encamp commemora els 850 anys de la consagració de l’església de Sant Romà de les Bons

les-bonsEncamp ha celebrat, un any més, la tradicional diada de Sant Romà de les Bons. Enguany, a més, la festa ha coincidit amb la commemoració del 850è aniversari de la consagració d’aquesta església. Aquesta efemèride, tal com ha destacat el cònsol menor de la parròquia, Jordi Torres, ha fet que la diada d’enguany “que ja de per si és molt important per Encamp, sigui encara més important”. La celebració ha començat amb una missa i, posteriorment, s’ha fet la cantada de caramelles, una audició i ballada de sardanes i un aperitiu popular.

Un centenar de persones s’han aplegat aquest dilluns al matí per tal de celebrar la diada de Sant Romà de les Bons. Un any més, l’acte ha comptat amb una missa, la posterior cantada de caramelles, una audició i ballada de sardanes i un aperitiu popular.

El cònsol menor de la parròquia, Jordi Torres, ha destacat que enguany, la festa ha coincidit amb el 850è aniversari de la consagració de l’església de Sant Romà de les Bons, un fet que ha donat encara més rellevància a la celebració. El mandatari comunal ha celebrat, a més, “la bona afluència de gent i el bon temps que ens ha acompanyat”.

Torres ha volgut posar de relleu l’aposta feta els darrers anys pel Comú per tal de potenciar el turisme cultural a la parròquia. Ha recordat que fa dos anys es van posar en marxa les guies i els itineraris culturals, i que “l’església de Sant Romà de les Bons hi té un pes específic”.

Aquesta aposta, ha afegit, es veu reforçada pel fet que el Comú segueixi organitzant cada any “les diades de totes les esglésies que tenim a Encamp, com ara la de Vila o la de la Mosquera”. Pel que fa a la possibilitat d’ampliar l’obertura al públic de Sant Romà de les Bons, Torres ha recordat que “això depèn de la rectoria”, però ha deixat clar que “per evitar actes de vandalisme, i tenint en compte que a l’interior d’aquesta església encara s’hi conserven els frescos, és de les que hem de tenir més controlades”.

Pel que fa a les caramelles, ja fa dos anys que s’han recuperat a Encamp, i enguany han comptat amb la participació d’una dotzena de joves de la parròquia, alguns dels quals s’han estrenat en aquesta edició. El caramellaire major, Robert Lizarte, s’ha mostrat satisfet d’aquesta implicació, i ha assegurat que això “garanteix el relleu generacional i els més grans podrem deixar pas als més joves, que és el que toca”.

Com de costum, la cantada de caramelles es va iniciar diumenge pels diversos nuclis històrics de la població i ha finalitzat aquest dilluns amb un recorregut per les Bons, que ha finalitzat a l’església de Sant Romà.

Text i foto: ANA