El Comú d’Encamp ha aprovat aquest dijous un pressupost de 23,5 milions d’euros per al 2016. Tal com ha explicat el cònsol major, Jordi Mas, es tracta d’un pressupost “de funcionament” per tal que la nova majoria que hi haurà a partir de l’1 de gener pugui començar a treballar. Els comptes s’han aprovat per unanimitat en la darrera sessió de Consell de Comú abans que el proper 28 de desembre els actuals integrants del Comú deixin el càrrec i els candidats electes acceptin l’acta de conseller. 

El pressupost aprovat aquest dijous contempla una partida per a inversió d’aproximadament un milió d’euros, per tal que sigui la nova majoria la que determini com s’inverteix en el primer any de mandat. Això representa, aproximadament, tres milions menys que en el darrer pressupost. Pel que fa al superàvit, aquest es preveu d’uns 10.000 euros.

El cònsol major, Jordi Mas, ha destacat que la propera majoria comunal s’haurà d’adaptar ja a les condicions imposades per la Regla d’or, de manera que disposaran de sis mesos per “dissenyar les línies estratègiques dels pròxims quatre anys” a nivell pressupostari.

A banda, aquest dijous també s’han aprovat les ordinacions tributàries del 2016. Les taxes, impostos i preus públics s’han mantingut igual que aquest 2015.

Tant el pressupost com les ordinacions tributàries s’han aprovat per unanimitat, amb el vot favorable dels dos consellers de la minoria. Joan Sans, del PS, ha assegurat que entén “la postura” de la majoria, d’aprovar un pressupost d’aquestes característiques, en ser un any de canvi de mandat. Tot i això, ha afegit que “confio que s’executaran les partides d’inversió del 2016 per tal que la maquinària segueixi funcionant”. Eluska Galdós, del grup mixt, també ha considerat adequat aprovar aquest “pressupost de mínims” per tal de garantir “el funcionament bàsic del Comú”.

D’altra banda, en aquesta sessió de Consell de Comú també s’han nomenat tres dels representants que té la corporació al Consell d’Administració de SAETDE. La majoria ha proposat a Olga Alves i Yvette Castellà, i la minoria a Jordi Torné.

Balanç de mandat

Aprofitant la darrera sessió de Consell de Comú convencional, Mas, Sans i Galdós han fet balanç d’aquests quatre anys. Mas ha destacat que “han estat quatre anys de treball intensos i difícils, a causa de la complicada situació financera en què es trobava el Comú”. En aquest sentit, ha destacat que els dos primers anys es va haver de fer una “contenció radical de la despesa”. Tot i això, s’ha mostrat satisfet d’haver pogut reduir l’endeutament i, sobretot, el deute a curt termini.

Sans, mentrestant, ha tornat a criticar la manca d’inversió de bona part del mandat, ja que això ha anat “en detriment de la parròquia”, així com la “pèrdua d’alguns serveis públics”. Tot i això, ha fet un balanç positiu “a nivell de funcionament, per tots aquells aspectes bàsics en els quals hem pogut contribuir”.

En una línia similar s’ha expressat Galdós, que ha lamentat els dos primers anys sense inversió i ha assegurat que “el millor ha estat el darrer any i mig”, quan sí que se n’ha fet. La consellera del grup mixt també ha volgut posar de manifest la “bona relació” que hi ha hagut entre majoria i minoria, fent que el Comú d’Encamp fos “un exemple” en aquest sentit, ja que “s’ha deixat participar a l’oposició”. El balanç per ella ha estat “positiu”.

Text i foto: ANA

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada