El Comú d’Encamp ha aprovat, aquest dimecres, un pressupost per a l’exercici 2015 de 26.739.642,68 euros, que representa un augment del 5,46% en relació al de l’exercici 2014 i que permetrà afrontar amb garanties les accions necessàries per a la parròquia. Tal com ha indicat el cònsol major, Jordi Mas, la tasca de sanejament feta fins ara permet un marge de maniobra als gestors públics. Així, aquests són uns pressupostos que permeten augmentar la despesa en diversos àmbits com el social que puja el 10%. Un pressupost realista que redreça la situació i  incrementa la inversió real. El Comú ha augmentat el superàvit any rere any i ha dotat l’administració comunal de més liquiditat. Així doncs, el pressupost de 2015 presenta una garantia de la despesa en inversió, a més d’un pressupost equilibrat que contempla un increment dels ingressos del 4,45% respecte al 2014. Tal com ha recordat el cònsol major, durant aquest mandat s’ha reconduït el finançament a llarg termini i s’han solucionat les dificultats en tresoreria.

Des de l’inici del mandat, el Comú ha hagut de seguir una política rigorosa de disminució de la despesa i de racionalització de la inversió, fent únicament allò que la delicada situació de l’administració permetia. L’any 2015 permet afrontar diverses accions necessàries per a la parròquia així com evidenciar una situació més sanejada per a l’administració pública. Així, per a l’exercici 2015, es preveu una despesa de 26,6 milions, dels quals 18 milions corresponen a les despeses corrents i 8,5 milions fan referència a les despeses de capital. D’aquesta manera, Encamp es pot permetre incrementar la despesa en un 6,7%.

L’administració encampadana segueix prenent el compromís de gestionar amb precisió les partides de despesa que permeten l’optimització de recursos tot millorant la qualitat i l’eficiència dels serveis. Alhora se seguiran buscant noves formes de finançament de les accions que es duen a terme treballant amb patrocinis o col·laboracions. Així,  el pressupost preveu un increment del 104% de la inversió real que es concreta en obres com acabar l’embelliment del carrer Major del Pas de la Casa, o el projecte de Prada de Moles.

D’aquesta manera, dins de les inversions que es preveu prioritzar, es vol seguir impulsant la reactivació econòmica, turística i cultural de la parròquia. En quant a les despeses de personal es mantenen pràcticament igual disminuint  la partida de consum de béns corrents i serveis, augmentant lleugerament la despesa financera per la nova estructura de l’endeutament que permet sanejar la situació del Comú. Pel que fa a  les transferències corrents es redueix un 43,47%.

Per al pressupost d’ingressos, el Comú ha seguit apostant per tenir en compte la fragilitat de la situació econòmica i de canvis en el  model fiscal del país. Així doncs, per afavorir l’economia i gràcies al sanejament de les finances del Comú, en preus públics i taxes, s’ha decidit reduir alguns imports. Així es preveu que els impostos directes es redueixin un 6,19% mentre que els indirectes es redueixen un 25%, sorgits del repartiment entre el Comú i el Govern de la recaptació per l’ITP, s’incrementen un 2,09% D’altra banda, els ingressos patrimonials s’incrementen un 6,74% i en les transferències de capital es preveu un decreixement de l’0,83%.

Per a l’any 2014 es preveu seguir mantenint l’endeutament comunal d’Encamp per sota el nivell màxim permès per llei gràcies a la bona gestió Comunal.

Per la seva banda, el grup socialdemòcrata ha votat en contra del projecte pressupostari. El conseller Joan Sans ha qualificat el pressupost de dolent i amb uns terminis reduïts que no proporcionaven les eines suficients per poder introduir esmenes al projecte.

Per la seva banda, la representant de Socialdemocràcia i Progrés, Eluska Galdós, ha felicitat la majoria comunal per la inversió en obres que contempla el pressupost per a l’exercici del 2015. Galdós també ha criticat la forma del pressupost, ja que tampoc ha tingut temps per presentar modificacions amb tot just una setmana de marge. Galdós s’ha abstingut en la votació.

Per últim, el cònsol major ha indicat que la sessió del pressupost és la més política de l’any no les valoracions van més enllà de reconèixer la bona gestió. Mas ha recordat que aquest pressupost per al 2015 presenta més despesa que ve impulsada per l’augment de la inversió, on les ajudes socials s’han incrementat del 10%. Aquest pressupost és el fruit de 3 anys de bona feina en què els bancs han fet confiança a la gestió de la majoria. Ara per ara, el Comú d’Encamp presenta un endeutament de 30 milions d’euros fent una reducció de 9 milions d’euros des del 2011. Jordi Mas ha insistit que Encamp es troba dins dels paràmetres marcats per la llei amb un 130% de l’endeutament a llarg termini i un 9% de l’endeutament a curt termini.

Durant la sessió de Consell també s’ha debatut el canvi de model de gestió del Saló de la Infància i de la Joventut d’Andorra. Des de l’equip de la majoria s’ha recalcat que es vol fer front a la baixada de visitants que es va registrar en les edicions passades tot assegurant una menor despesa comunal.  La  modificació pressupostària del Saló també ha estat possible gràcies als patrocinadors que hi han participat.  Des del Partit Socialdemòcrata s’ha criticat el canvi de model, vaticinant que enguany el cost final serà més elevat.

Text: Comú d’Encamp

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada