JORDI MAS

El Comú d’Encamp ha aprovat aquest dijous a la tarda un acord d’intencions que ha de permetre que SAETDE tiri endavant un projecte de millores al Pas de la Casa i a Grau Roig. Aquest projecte preveu la millora del peu de pistes al Pas i la construcció d’un telecabina fins a la zona de debutants de les Abelletes. L’acord d’intencions amb SAETDE també preveu, entre d’altres coses, que, com a contrapartida, el Comú li allargui la concessió per a l’explotació del domini esquiable fins l’any 2065. L’aprovació feta en la sessió extraordinària de Consell de Comú d’aquest dijous s’ha fet amb l’oposició frontal del conseller del PS Joan Sans, que ha criticat que el Comú encara no tingui clara la base legal que ha de permetre allargar aquesta concessió.

L’acord d’intencions aprovat aquest dijous pel Comú, i que es signarà els propers dies amb SAETDE, ha de permetre que la societat realitzi durant els propers sis anys un seguit d’inversions a Grau Roig i especialment al Pas de la Casa. Ara, i durant els propers tres mesos, caldrà definir com es materialitza l’acord definitiu entre totes dues parts.

El projecte presentat per SAETDE preveu l’enderroc dels garatges i magatzems que hi ha al peu de pistes del Pas, la creació d’una àrea de 2.000 metres perquè els autobusos puguin carregar i descarregar esquiadors, una millora de la connexió entre el poble i les pistes a través d’unes escales mecàniques, la construcció d’un telecabina fins a la zona de debutants de les Abelletes i l’habilitació de diferents equipaments en aquell espai.

Com a contrapartida, el Comú ha acordat ampliar la concessió a SAETDE, que vencia d’aquí poc més de vint anys, fins a l’any 2065. També es preveu reduir el cànon que cobra la corporació a la societat per l’explotació dels terrenys on hi ha el camp de neu en un 1%. D’aquesta manera, aquest canon passarà del 6% al 5% fins que s’acabi la concessió. SAETDE, per la seva banda, rebaixarà un 10% l’import que cobra al Comú per mantenir el Funicamp.

El cònsol major de la parròquia, Jordi Mas, ha assegurat que aquest és un bon acord, ja que comportarà importants millores al Pas de la Casa. A més, ha celebrat que s’ha aconseguit que SAETDE torni a fer inversions a la parròquia -la xifra total encara no està clara, però rondaria els onze milions d’euros- “després de deu anys sense fer-ho”.

L’aprovació d’aquest acord d’intencions, però, ha comptat amb el rebuig frontal de Joan Sans. El conseller del PS ha assegurat que el projecte presentat per SAETDE “és molt bo”, però ha lamentat que el Comú no l’hagi explicat a la ciutadania, i que tampoc tingui clar encara “com es podrà realitzar”.

Un dels aspectes que més ha criticat Sans és el fet que “no es conegui la base jurídica que ha de permetre ampliar la concessió a SAETDE fins el 2065”. Sans ha apuntat que “en una societat de dret, això només es pot fer d’una manera: a través d’un concurs públic on s’hi pugui presentar qui vulgui”. En aquest cas, però, ha lamentat que l’acord d’intencions ja estableix que tot plegat es fa perquè sigui SAETDE qui renovi aquesta concessió.

En aquest punt, Mas li ha respost que SAETDE va iniciar l’explotació a finals de la dècada dels 60, amb una “concessió de facto”. El cònsol ha assegurat que, després de consultar experts jurídics, aquesta circumstància excepcional obriria la porta a que la renovació de la concessió no s’hagués de fer obligatòriament per concurs públic. Aquest aspecte, ha assegurat, és el que s’estudiarà els propers mesos, però Mas s’ha mostrat taxatiu en assegurar que “es pot fer”.

Sans, per la seva banda, ha qualificat de “vergonyós” que el Comú presenti un acord d’intencions “que no sap ni com es podrà complir”. “No es pot signar un acord d’intencions a tres mesos de les comunals, quan no tenim ni idea de com es desenvoluparà”, ha remarcat, per afegir que “tot plegat és una burda maniobra electoral”.

També ha criticat alguns altres aspectes de l’entesa, com ara el fet que “un cop feta la balança entre el que el Comú deixarà de pagar amb la rebaixa del 10% al Funicamp i el que deixarà d’ingressar per la disminució del canon, ens quedem igual”.

Sans també ha estat molt crític en alertar que els consellers que signin aquest acord d’intencions tindran responsabilitats administratives. Així doncs, ha assegurat que si després de les eleccions del desembre una altra majoria comunal no vol acabar aprovant l’acord definitiu, “l’altra part podria demandar el Comú i els actuals consellers per danys i perjudicis, i això vol dir que podríem tenir un problema”.

Per la seva banda, la consellera del grup mixt, Eluska Galdós, s’ha abstingut en la votació. Ha assegurat que el projecte serà molt positiu pel Pas de la Casa, però ha lamentat que no s’hagi informat ni fet participar més a la població. En aquest sentit, ha destacat que en la sessió d’aquest dijous, a la qual hi ha assistit una gran quantitat de públic, “hi ha baixat gent del Pas de la Casa pensant-se que avui ja es presentava el projecte”.

(Text i foto: ANA)

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada