Fins allà on m´arriba la memòria tinc presents els Taxis de Línia que sempre han existit a les principals localitats del Pirineu. Vehicles que sovint surten d´algun bar o cafeteria cèntrics de les nostres viles, fins i tot en hores intempestives, per tal de portar els nostres veïns tant a Lleida com a Barcelona. Bé sigui  per visites mèdiques, universitats, aeroport, o altres motius, en tots els casos es tracta d’usuaris que no es poden desplaçar en vehicle particular i que els transport públic no els cobreix la necessitat, per tema d’horaris o simplement perquè el transport públic des del seu nucli o és gairebé inexistent o es pot convertir en una autèntica odissea. En aquestes contrades no tenim servei de tren, ni tant sols unes bones comunicacions, l’única excepció és un servei d´autobusos feixuc que no sempre s´adequa a les nostres demandes.

Com a resultat de la monumental crisi econòmica i l´aparició de de taxistes pirates a la nostra capital, els taxistes de la ciutat comtal veuen els del Pirineu com una amenaça per la seva subsistència i han rebuscat a les lleis una fórmula per tal que no puguin exercir la seva tasca a l’hora de retornar els pirinencs cap a la muntanya però sí baixar-los a la capital.

El problema el tenim amb que amb la legislació actual aquests taxistes no poden recollir legalment aquests usuaris fora del Pirineu, per tant un cop han acabat el tractament sanitari, o el motiu del seu desplaçament, no podrien tornar al Pirineu amb el mateix taxi que els ha baixat. Els taxistes de Barcelona ho veuen com una competència deslleial i com si els taxistes del Pirineu els hi robessin clients, molt lluny de la realitat, ja que cap d’aquets usuaris estaria disposat a agafar un taxi de Barcelona, que els podria suposar pagar més de 300€ per tornar al poble, però amb la llei a la mà tenen raó.

La situació és preocupant ja que les línies vermelles de l´agressió i l´amenaça ja s´han creuat per part dels treballadors del taxi de Barcelona. Per tant el més lògic seria demanar una reforma de l´actual llei que no empara els nostres taxistes, que tot i pagar religiosament els seus impostos i actuar de forma lleial envers els treballadors barcelonins, estan prestant un gran servei a la nostra ciutadania. Per solucionar aquesta problemàtica cal que el Parlament de Catalunya i el govern de la Generalitat reconegui aquest tipus de transport, i li procuri una legislació que doni cobertura a aquest col·lectiu, legislació crec que totalment justificada degut a la peculiaritat del transport al nostre territori.

Si això no s´aconsegueix una altra figura exclusiva del nostre món desapareixerà també.

Xavier Munt Santacruz

Regidor d’ERC a l’Ajuntament de la Seu d’Urgell

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada