Empreses andorranes que operen des de l’aeroport d’Andorra-la Seu d’Urgell viuen una situació límit a causa de les continues intervencions i inspeccions per part de la guàrdia civil espanyola. És una situació que va començar el 2018 i s’ha agreujat amb el temps. Asseguren que moltes d’aquestes intervencions són injustificades i els han suposat perdre clients. A més estan acompanyades de fortes multes econòmiques. Han posat els fets en coneixement del Govern.

Tres de les empreses que operen des de les instal·lacions són andorranes i han patit el darrer any inspeccions contínues, que consideren excessives i injustificades, tant als seus aparells com a la càrrega i els passatgers que transporten.

La situació també afecta els particulars d’Andorra que tenen aparells per a ús privat a les instal·lacions.

Atès que Andorra no és espai Schengen, els vols amb destinació o origen al Principat han d’estar sotmesos a inspeccions duaneres, que és potestat del cos policial. La guàrdia civil s’encarrega del compliment en l’àmbit fiscal.

Aquest tràmit es feia a l’aeroport de la Seu, gràcies a un acord, tot i que la instal·lació no té la consideració de zona duanera. Des de maig del 2018 la situació ha canviat, amb un augment considerable de les inspeccions amb les operacions de les tres empreses andorranes que operen en el punt de mira per part de la guàrdia civil. La majoria acompanyades de fortes multes econòmiques. De fet, dues s’han vist obligades a contractar un bufet d’advocats català especialitzat en dret aeri per defensar els seus interessos.

Una d’aquestes empreses deixa d’operar

La situació ha obligat una d’aquestes empreses a deixar d’operar des de les instal·lacions alturgellenques. Asseguren que la situació els ha reportat una pèrdua de clients que xifren entre el 30 i el 40%.

Aquestes empreses es dediquen, sobretot, al transport de passatgers o vols medicalitzats contractats directament per altres operadors.

Des de l’aeroport no s’han volgut manifestar, però fons coneixedores del cas han assegurat que els responsables van demanar explicacions de la situació a la comandància de la guàrdia civil, sense resultats, i han traslladat el seu neguit tant a Aeroports de Catalunya com a l’Agència de Seguretat Aèria espanyola.

De fet, una de les empreses ha posat en coneixement del Govern la situació i recorda que l’estat ha aportat una part important de diners per reobrir i mantenir l’operativitat de les instal·lacions.