Empresaris francesos i andorrans intercanvien experiències sobre la transició energètica

Al voltant d’un centenar de representants d’empreses franceses i andorranes han participat, aquest dilluns, en la jornada sobre transició energètica organitzada conjuntament pel Govern i l’Ambaixada de França a Andorra. Aquest acte s’emmarca en la feina que està duent a terme el grup de treball franco-andorrà sobre la transició energètica.

 La ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Calvó, l’ambaixadora de França a Andorra, Jocelyne Caballero, i el director regional de Medi Ambient, Ordenació i Habitatge d’Occitània, Didier Kruger, han inaugurat l’acte.

Calvó ha destacat en la seva intervenció el compromís del Govern per potenciar la cooperació transfronterera, i ha confiat que aquesta jornada serveixi per establir vincles entre les empreses dels dos territoris que derivin en la construcció de projectes energètics sostenibles.

La ministra ha remarcat també els esforços fets pel Govern en la transformació del model energètic, i ha presentat als assistents el nou marc previst en la Llei d’impuls de la transició energètica i del canvi climàtic, que prepara un escenari idoni per fer créixer aquest sector.

Calvó ha recordat que es tracta d’una llei ambiciosa ja que estableix de forma legal els compromisos d’augment de la producció energètica i d’aposta per les energies renovables.

Per la seva banda, l’ambaixadora ha celebrat els resultats que ja està donant la creació del grup de treball francoandorrà, que es va crear amb motiu de la visita del secretari de transició ecològica de França, Sebastién Lecornu. De fet, les tres parts han coincidit a valorar molt positivament els fruits que ha donat l’esdeveniment.

Durant la jornada, els assistents han participat a diferents tallers temàtics a l’entorn de la transició energètica en els quals experts han fet breus presentacions i després s’ha pogut intercanviar experiències amb la resta de participants.

El director de l’Oficina de l’Energia i del Canvi Climàtic, Carles Miquel, ha obert el taller sobre fotovoltaic i autoconsum, que també ha comptat amb la participació del director de l’Observatori de la sostenibilitat d’Andorra, Marc Pons, el director tècnic de la Mútua Elèctrica i portaveu de l’Associació d’entitats del sector energètic, Joan Carles Grau, i el doctor enginyer d’Enginesa i representant de la CCIS, Jordi Llovera.

El segon taller, sobre producció de calor, cogeneració i biomassa ha comptat amb la participació del director general de FEDA, Albert Moles, el director del Departament de Medi Ambient del Comú d’Ordino, Sergi Riba, l’enginyer de l’empresa Origina, Jordi Brescó i Hubert Sabourin de Mini Green Power.

També s’ha dut a terme un taller sobre xarxes elèctriques intel·ligents en què han participat Isabel Garcia, d’Enedis, Bruno Buiron d’Actia, Pascaline Rivenq d’SCLE SFE i Christophe Courtois de Sunchain. I un darrer taller sobre solucions innovadores d’eficiència energètica a l’edificació, que ha comptat amb les aportacions de Frédéric Brivois d’Actis, Ludovic Callier de Sensing Lab, Pierre Laumesfeld d’Edilians i Philippe Alamy d’Enerbim.

Finalment, els empresaris han pogut participar en reunions de negoci que han servit per explorar vies de col·laboració entre les empreses andorranes i les franceses en aquest àmbit.

Després de la jornada, que ha tingut lloc al Centre Internacional de Conferències de Météo France, la delegació andorrana encapçalada per la ministra ha pogut visitar el Centre Nacional de Previsions. Han estat rebuts per la directora del Centre de Tolosa, Monique Ciccione, amb qui han pogut comentar el conveni històric que uneix les dues institucions des de fa 30 anys.

TOTES LES NOTÍCIES