escribano2La cadena de televisió espanyola La Sexta ha ofert unes imatges on es mostra com un gestor de Banca Privada d’Andorra s’ofereix a la màfia de Gao Ping per blanquejar els seus diners. El membre de la màfia xinesa arriba a parlar de 100 milions d’euros al mes, el gestor del banc se sorprèn d’aquesta xifra i els ofereix opcions per no aixecar sospites. Són imatges del programa ‘Equip de Recerca’, en què el banquer és contundent: per a ells no és blanqueig.

A la dreta de la taula, Yong Jun Yang, home de Gao Ping. A l’esquerra, Mauricio Escribano, directiu de BPA, i una una empleada xinesa del banc. Comença la negociació, i per Yang, el primer és deixar les coses clares. “Això és com blanqueig, no?”

Però al banquer li agrada ser més subtil. “Per a nosaltres no ho és. (…) Amb la idea que no et bloquegin és pel que nosaltres et donem una mica de contingut”, afirma. Un cop aclarit parlen de quantitats, el negoci de Gao Ping genera molt efectiu, i el directiu és incapaç d’amagar la seva perplexitat. “Quants diners al mes seria el teu objectiu de canalitzar cap amunt?”, Pregunta Escribano. “Fàcilment, 100 milions d’euros”, afirma el seu interlocutor.

I com es faria per no activar les alarmes? Senzill, s’envia part dels diners directament a la Xina. Una altra part es queda a Andorra durant un temps. “El que nosaltres estem plantejant en aquests casos és un plantejament de 50-50, si tu en poses 100.000, 50.000 els pots enviar i els altres 50.000 es queden a un termini”.

D’aquesta manera, el banc pot fer-li passar per inversor respectable. “Nosaltres necessitem justificar (…) és el problema que tenim sempre amb casos com el teu. És a dir, escolta mira, realment ets un inversor que a part ens utilitza per al seu negoci internacional. Si se’n van tots els diners, és una operativa que ens tallen “, explica Escribano.

Escribano reconeix que hi ha més entitats que fan aquest tipus de treball, però veuen les bondats del Principat pirinenc, sobre el cèlebre paradís alpí. “Nosaltres tenim moviment perquè seguim rebent diners nous, però a Suïssa s’ha tallat”.

Text i imatge: La Sexta

14 comentaris

 1. Bueno es que:

  En primer lugar: No se habla de 100 millones de euros. Se habla de 100 millones de euros al mes.
  En segundo: Ni tú ni yo sabemos de dónde viene ese patrimonio de 8000 millones de euros. Que un país de 80 000 habitantes tenga 8000 millones de euros en unos de sus bancos….Y digo bien en uno! Porque los demás no sé qué cantidad de dinero tendrán pero viendo que le hacen buena competencia la cifra ira por ahí. No me extrañaría nada que parte de ese dinero venga de blanqueo de capitales. Luego, no nos olvidemos que si existen mafias como el narcotráfico en México es porque esos señores tienen la posibilidad de ingresar ese dinero en paraísos fiscales. Y ahora bien, si tenemos en cuenta que Andorra tiene sucursales bancarias en Panamá, creo que ya tenemos todas las variables para que la ecuación se resuelva. En este video sale el señor Escribano, pero es que luego en el Diario del El Mundo se puede leer hoy:
  “Según avanza El Diari d’Andorra, Miquel habría retirado todos sus fondos de BPA días antes de que el Tesoro de Estados Unidos revelara su informe sobre los vínculos entre BPA y redes mafiosas de China, Rusia, México y Venezuela.”
  Así que sí. No soy Burro y pienso que los bancos andorranos blanquean dinero. Y no es que se la jueguen. No se la juegan porque el sistema facilita este tipo de movimientos, porque el dinero manda.
  Ya para acabar dejo otra noticia sobre otra supuesta vinculación. A ver si aún pensamos que el blanqueo de dinero en Andorra no existe.
  http://www.elmundo.es/economia/2015/03/17/55088b9422601d650d8b4581.html

 2. he vist el video i fa vergonya . pero el pitjor és que vivim d’aquest sistema. Cap politic s’ha plantejat mai canviar rés a andorra, per tant ara em de tocar de peus a terra i veure que és Andorra. potser seria el moment de plantejar-nos si volem que Andorra continui essent una illa pirata o un pais com cal.

 3. La gent no hi veu o que?
  Algu es pensa que de veritat que un banc com BPA amb un patrimoni de mes de 8.000 millons de € se la juga per blanquejar 100M€?? Pero quines tonteries estem dient? En aquet video es parla de evasio fiscal, que es delicte a Espanya i França pero no a Andorra. Quina llastima que visquem en una societat on es magnifiquen tots els actes segons quins siguin els interesos.

  1. El problema no és d’evasió fiscal en sí, sinó de blanqueig de diners de dubtosa procedència. S’ha de recordar que el senyor Yong Jun Yang és un home de Gao Ping… Aquí és on està la notícia!

  2. El patrimoni no es del banc. Es dels seus clients! El patrimoni de BPA deu ser moltíssim menor.

 4. Hombre yo creo que la gente que denuncia este tipo de cosas son personas muy dignas. Las personas que no son dignas son tus jefes que aparte de coger dinero del crimen organizado no se molestan en pensar si además, sus acciones van a perjudicar a sus empleados. Por eso se merecen que les denuncien con acciones como esta
  De todas maneras Fatima, te digo para que estés tranquila que la BPA es un banco solvente y que el señor Martí ya ha hecho lo que le han pedido. No creo que vayan a cerrar este banco. Y no creo que sea por la solvencia del banco precisamente si no por los intereses que deben de haber por medio. Si no has cometido ningún delito puedes dormir tranquila. A mi tampoco me gustaría que una persona inocente se quede sin trabajo.

 5. Es molt fort! Trist per un pais que viu del turisme! Marketing indirecte! Estic molt enfada per tot lo que esta passant! Qui diu que els bancs son solvents???

  1. Fatima, pocs arguments? no em diràs que aquest del vídeo estava recollint diners per unicef? sap greu pel empleats, però haurieu de ser els primers en treure-us la vena dels ulls i denunciar aquesta gent, no defensar-los.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada