Els veïns de Perles alerten de l’estat de deteriorament de l’església romànica de Sant Romà

Foto: Antoni Saló

Els veïns de Perles, al municipi de Fígols i Alinyà, han alertat de l’estat de deteriorament de l’església romànica de Sant Romà. El veïnat considera que cal fer-hi obres amb urgència abans que la degradació que pateix el temple sigui irreversible. Una memòria valorada redactada per un tècnic municipal determina que la intervenció tindria un cost de 25.000 euros.

El problema fonamental és el mal estat de la teulada, on hi ha nombrosos forats per on entra aigua i s’hi creen humitats que podreixen les bigues, fet que repercuteix en l’estructura. Ara fa uns dies es va detectar que s’havia esfondrat el cor. “La meteorologia és implacable i aquest hivern ha nevat molt, fet que s’ha fet notar”, assenyala Antoni Saló, un dels veïns del poble.

De moment, les gestions amb l’Ajuntament de Fígols i Alinyà, el Bisbat d’Urgell, el Consell Comarcal de l’Alt Urgell i la Generalitat de Catalunya no han donat cap fruit. “Les propostes tenen un to positiu i es vol solucionar la problemàtica, però el temps va passant i no hi ha cap acció real”, lamenta Saló, que afegeix que “encara que sigui una església d’un nucli petit, és patrimoni de tots i caldria protegir les petites joies romàniques que tenim, que són un orgull pels nostres pobles”.

Subvencions denegades

En aquest sentit, l’alcalde de Fígols i Alinyà, Jordi Sala, explica que fins ara se’ls ha denegat les subvencions que han sol·licitat per a les obres. “És un tema que ens preocupa molt i que hi estem pendents”, manifesta. Sala entén que “com a ajuntament ens correspon tenir cura dels nostres monuments”, però també indica que “caldria que el Bisbat d’Urgell, que n’és el propietari, es mobilitzés per fer possible la millora”.

Actualment al poble de Perles hi ha 10 cases habitades durant tot l’any i una desena més de segones residències o de gent del nucli que només hi viu puntualment. L’església de Sant Romà de Perles, de filiació romànica, va sofrir profundes modificacions en època moderna que n’alteraren notablement l’estructura i la volumetria. El temple està esmentat a l’acta de consagració de la Seu d’Urgell de l’any 839 i és una obra protegida com a Bé Cultural d’Interès Local.

TOTES LES NOTÍCIES