“Els valors: passat i futur” centrarà la 35a Universitat d’Estiu

SFG

El ministre d’Educació i Ensenyament Superior, Eric Jover, ha presentat aquesta tarda el programa de la 35a Universitat d’Estiu d’Andorra (UEA), que se celebrarà del 3 al 6 de setembre al Centre de Congressos del Comú d’Andorra la Vella. Enguany la UEA abordarà un tema tan essencial com intangible: els valors.

Per tractar-lo, es comptarà amb la participació de diversos investigadors i especialistes d’àmbits diferents. El programa inclou un total de 9 conferències i 4 debats que tindran lloc a partir de les 18 hores. El sociòleg, Michel Wieviorka, serà el moderador dels debats que permetran que el públic tingui una visió clara i inclusiva d’aquesta realitat complexa. Com és habitual, les conferències són obertes a tothom, gratuïtes i amb servei d’interpretació simultània.

El ministre, Eric Jover, ha destacat el reconegut prestigi dels ponents que participaran a la UEA i la temàtica que s’abordarà, de plena actualitat i d’interès per a tota la societat. Eric Jover, ha posat de relleu la necessitat de saber educar en valors, i ha ressaltat que aquest és un dels principals objectius del Ministeri d’Educació i Ensenyament Superior, que ja es contempla en l’ensenyament per competències de l’Escola Andorrana.

La setmana s’encetarà amb una perspectiva històrica per contextualitzar tres grans tendències en què es mou l’ésser humà global actual. “Mobilitat, arrelament i cosmopolitisme” és el títol de la conferència que impartirà l’historiador, François Chaubet, que donarà les claus per entendre l’origen d’aquestes sinergies globals. Chaubet és professor d’història contemporània a la Universitat de Nanterre – París Oest.

La ponència “Mitjans de comunicació, opinió, valors”, del sociòleg especialista dels mitjans, Jean-Marie Charon, abordarà les transformacions en curs i els perills que cal tenir en compte a l’hora de seleccionar la informació que permet fonamentar l’opinió. Jean-Marie Charon és investigador associat en sociologia a l’Escola d’Alts Estudis en Ciències Socials (Institut Marcel Mauss).

Un cop definit el marc global en què es mou la societat actual, la Universitat d’Estiu s’endinsarà, el dimarts 4 de setembre, en els mecanismes individuals i col·lectius que entren en joc a l’hora de construir els nostres valors. Amb la conferència “Valors i construcció de l’individu”, la psicòloga, Edith Goldbeter-Merinfeld, descriurà la dinàmica entre l’individu i els diferents sistemes amb què es relaciona: grup cultural, xarxa social i família, entre d’altres. Edith Goldbeter-Merinfeld dirigeix la formació a l’IEFSH (Institut d’Études de la Famille et des Systèmes Humains) a Brussel·les, i és professora honorària a la Universitat Lliure de Brussel·les.

Analitzats aquests conceptes, es podrà obrir la perspectiva a la dinàmica general de les nostres societats. Per això, el politòleg, Joan Subirats, plantejarà la següent pregunta en la seva ponència titulada “Quins valors per a quina societat?”. Subirats guiarà per una anàlisi dels paradigmes a rebatre i les transformacions que cal operar perquè la diversitat i la igualtat tinguin un nou encaix en les nostres democràcies. Joan Subirats, és Catedràtic de ciència política i fundador i investigador de l’Institut de Govern i Polítiques Públiques de la Universitat Autònoma de Barcelona.

El dimecres 5 de setembre, Rafael Bisquerra, psicopedagog especialitzat en educació emocional, il·lustrarà com s’activen els valors sentits i les actituds necessàries per a la convivència i la prevenció de la violència, en la seva ponència titulada “Educació i valors”. Rafael Bisquerra és director del postgrau en educació emocional i benestar, i del postgrau en intel·ligència emocional a les organitzacions de la Universitat de Barcelona (UB), i alhora catedràtic d’orientació psicopedagògica a la UB.

Posteriorment, la conferència del matemàtic i filòsof, Javier Echeverría Ezponda, “Valors i era digital” endinsarà el públic en la lògica que regeix les tecnociències (TIC, biotecnologies, nanotecnologies, intel·ligència artificial). Javier Echeverría Ezponda és professor d’investigació a Ikerbasque (Fundació Basca per a la Ciència).

Després d’aquest recorregut per la complexitat de la realitat, el dijous 6 de setembre, darrer dia de la 35a UEA, se celebraran 3 conferències amb les que s’encararà les vivències des d’una perspectiva transgeneracional.
Així, amb el sociòleg, Olivier Galland, especialista en l’àmbit de la joventut, s’intentarà donar resposta a la pregunta “Una convergència generacional dels valors?” en un moment en què la individualització és un valor present a totes les edats. Olivier Galland és director de recerca al Centre Nacional Francès de Recerca Sociològica, i director del Grup d’Estudis dels Mètodes d’Anàlisi Sociològica de la Sorbona.

Amb la ponència “L’emergència de les noves tecnologies i la nostra acceleració en l’època hipermoderna”, la psicòloga, Nicole Aubert, descriurà com aquests paràmetres afecten a tothom sigui quina sigui l’etapa vital en se situï la persona. Nicole Aubert és professora emèrita del Departament d’Estratègies, Homes i Organitzacions de l’Escola de Comerç de París – Europa (École supérieure de commerce de Paris — Europe, ESCP).

Finalment, l’antropòloga i novel·lista, Bernadette Puijalon, explicarà les dificultats de l’etapa vital, que és l’envelliment, i l’allargament de l’esperança de vida en la darrera ponència de la UEA, titulada “Les paradoxes de l’envelliment”.

La 35a Universitat d’Estiu d’Andorra serà inaugurada pel cap de Govern, Antoni Martí, i la clourà el ministre, Eric Jover, després de les conclusions d’aquesta setmana de reflexió.

Per a més informació, podeu consultar a partir del 20 de juny, la pàgina web www.universitatestiu.ad

TOTES LES NOTÍCIES