Els turistes russos ‘salven’ la campanya de Nadal

La campanya de Nadal tanca amb una valoració ‘moderada’ per part dels comerciants, que observen molta gent que passa per les botigues però no tanta comprant. La poca neu que encara hi ha a les pistes i una climatologia inestable fan que els turistes de proximitat canviïn o escurcin la seva estada i només els visitants russos donen ‘una bona empenta’ a aquests set o vuit primers dies de l’any. Així ho han percebut des de la Federació d’Associacions de Comerciants d’Andorra (FACA), tant al centre com a les parròquies altes.

Tot i la millora de l’ocupació registrada durant les festes nadalenques i la quantitat d’esquiadors que han passat en algun moment per les pistes d’esquí andorranes, sembla que el comerç segueix patint de valent per tenir xifres positives. Segons ha explicat la presidenta de la Federació d’Associacions de Comerciants Andorrana (FACA), Susanna Venable, ‘hi ha molta gent però poca compra’, el que no és més que un reflex del que venen vivint en els darrers mesos, ha indicat.

Precisament aquesta segona part de les festes han coincidit de ple amb les rebaixes al Principat, que comencen abans que als territoris veïns i que han ajudat una mica al negoci. Amb tot, la presidenta de la FACA considera que ‘les compres no han estat fantàstiques’. ‘Mirem d’engrescar tot el que es pot però entenem que hi ha una situació de crisi i no podem fer res contra això’, reconeix Venable.

L’excepció però, la trobem en els turistes russos que ‘ens salvaran aquests dies’, afirma la representant dels comerciants. També el vicepresident de la federació, Toni Corominas, ha fet aquesta apreciació i ha indicat que ‘és un bon client per a la hostaleria i el comerç’, ja que sembla que allà encara no ha arribat la crisi, o com a mínim no ho transmeten així.

Mentre que els espanyols redueixen la seva estada passant de cinc a tres dies i estan més preocupats pel que gasten, els russos són a l’extrem oposat i es preveu tenir-ne fins a finals de gener. La seva arribada s’ha notat especialment des de Cap d’Any i han donat ‘una bona empenta’ als primers dies del 2012, ha dit Corominas.

En canvi, els turistes anglesos provinents d’Alguaire, que tanta expectació han aixecat a Catalunya no són tan bona notícia per Andorra ja que, com recorda el vicepresident de la FACA, fa 15 anys que n’arriben i en els últims temps el seu volum s’ha reduït fins a un 50%.

L’objectiu dels comerciants és doncs, aprofitar el turisme rus durant aquest mes de gener, seguir treballant amb els anglesos fins a finals de març o principis d’abril i esperar que caigui neu i canviï el temps perquè els espanyols apostin per pujar a pistes.

I és que la manca de neu a les estacions i les males condicions meteorològiques amb pluja o vent alguns dies han passat factura a les parròquies altes, segons explica Corominas. ‘Des del dia de Sant Esteve l’ocupació a les zones altes s’ha mantingut al voltant del 70%, però el tancament de pistes el dia de Reis empitjora la situació d’una temporada que ja va començar tard per falta de neu’, conclou.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *