Els treballadors comunals alerten que el projecte de delimitació de competències tendeix a l’externalització de serveis

sitcaEl Sindicat de Treballadors del Comú d’Andorra la Vella (Sitca) i la Unió Sindical de Treballadors del Comú d’Escaldes-Engordany (Ustcee), han alertat, aquest dijous, que el projecte de delimitació de les competències que ha presentat el Govern als comuns ‘té la intenció d’externalitzar els serveis comunals’.

Els representants d’ambdós sindicats opinen que la proposta de mancomunitats que fa el text ‘és anar a fer més parapúbliques, perquè diu que podran tenir personalitat jurídica pròpia, un Consell d’Administració que les gestioni… i per això pensem que és més externalització’. D’altra banda, han criticat que es prevegi la mobilitat dels funcionaris mantenint les seves condicions quan les graelles salarials i els horaris no són els mateixos a totes les administracions. Consideren que s’hauria de començar per la reforma de la llei de la Funció Pública i igualar les condicions que hi ha a tots els comuns.

La proposta de delimitació de competències que el Govern ha presentat als comuns ‘va cap a l’externalització dels serveis comunals’ segons els sindicats dels comuns d’Andorra la Vella i Escaldes-Engordany. El president del Sitca, Cristian Asensio, ha criticat que ‘la idea del Govern és fer més parapúbliques, perquè diu que les mancomunitats poden tenir personalitat jurídica pròpia, un consell d’administració per gestionar-les i regular-les… i pensem que això és més externalització que mancomunitat’.

En aquest sentit, han apuntat que el fet d’externalitzar els serveis no té perquè implicar que sigui més econòmic, però que en tot cas consideren que s’hauria de treballar conjuntament aquesta proposta. Mentre que segons Asensio, aquest text ‘s’ha fet a la babalà’.

A més, els representants dels sindicats han criticat que el text preveu la mobilitat dels funcionaris entre comuns i amb l’administració general ‘conservant els mateixos drets’. Segons el president de l’Ustcee, Miquel Sánchez, això ‘és una utopia’. Ho veuen així perquè asseguren que actualment les condicions laborals, els horaris i les graelles salarials són diferents a tots els comuns. Els funcionaris han assegurat que ‘no estem en contra de la mobilitat, pensem que és la via’, però sí que s’han mostrat en contra d’aquesta regulació.

De fet, des d’ambdós sindicats consideren que ‘s’ha començat la casa per la teulada’, i que el que s’hauria d’haver fet és reformar la Llei de la Funció Pública, i establir unes condicions iguals per a tots els funcionaris, cada uns amb les seves particularitats, i a partir d’aquí regular la mobilitat.

Això, segons Asensio s’hauria de fer treballant-ho a la comissió consultiva amb les aportacions tant de l’Administració com per part dels representants dels funcionaris, i no amb una proposta ‘sense haver-ho parlat’.

Altres mancances que han trobat els treballadors en la proposta del Govern és el fet que la mobilitat es limiti a reubicacions directes (amb el consentiment del treballadors) però no a l’accés a edictes de promoció interna.

TOTES LES NOTÍCIES