Els tècnics tributaris catalans i balears celebren una jornada sobre la fiscalitat andorrana

“Benvinguts a la teranyina fiscal, Andorra!”, així va saludar Oriol Amat, catedràtic de la UPF, economista i vicepresident de la Junta Directiva de l’ACCID, als assistents a les Jornades de Fiscalitat Andorrana celebrades ahir a la seu de l’APttCB, en presentar el Pla General de Comptabilitat a Andorra, que només té 30 pàgines. Per resoldre qualsevol dubte cal anar directament a les Normes Internacionals d’Informació Financera o NIF. A Andorra fins al 2007 no hi havia cap obligació de portar cap comptabilitat i a més era secreta. Ara és obligatòria i pública per a tothom, excepte per a aquells professionals amb una xifra de negoci inferior a 150.000€. Amat va reivindicar l’actitud de cooperar per competir que anima la col·laboració entre Tècnics Tributaris Catalans i Comptables Andorrans.

Pilar Arxé, presidenta de l’Associació Professional de Tècnics Tributaris de Catalunya i Balears (APttCB), va agrair a Oriol Amat que fes de nexe amb Jordi Martí, president de l’Associació de Comptables del Principat (ACP), amb els quals van signar l’acord el 27 de març de 2012 i que ahir es va presentar per primer cop a Barcelona. [+info]

“L’obertura econòmica a l’exterior d’Andorra, amb la seva nova llei d’inversions estrangeres –va declarar Pilar Arxé–, facilita l’establiment de societats a Andorra, amb un sistema impositiu renovat. La globalització ha obligat a implementar una fiscalitat moderna amb els seus impostos directes i ha comportat una reducció dels indirectes, fins ara pràcticament únics a Andorra, i aquest fet facilita i facilitarà encara més una millor tributació per a aquelles empreses que operin des del territori andorrà.”

Per tant, el conveni entre les dues associacions és pionera en el temps i s’avança a potenciar noves oportunitats de negoci en un temps de crisi com l’actual, tant en l’àmbit estrictament professional, com en l’àmbit de les empreses que els tècnics tributaris assessoren aquí, o bé a Andorra, l’Associació de Comptables del Principat (ACP). “Als Comptables Andorrans se’ls obre ara una etapa de llarg recorregut a banda i banda del Pirineu, a França i a Espanya, i arreu del món, i per això recorren a l’experiència fiscal de trenta anys dels Tècnics Tributaris catalans”, va declarar Josep M. Noguera, assessor fiscal de l’APttCB.

La jornada de matí i tarda sobre Fiscalitat Andorrana va anar a càrrec d’Antoni Bisbal Galbany, soci director i fundador de la societat Alfa Capital Assessors i Auditors, SL, i titulat superior en ADE, que actualment desenvolupa les funcions de soci director de l’àrea de Fiscalitat i Consultoria Financera al Principat d’Andorra. Ell va presentar els deu impostos directes estatals i comunals d’Andorra, és a dir, el nou marc impositiu, com funcionen els impostos sobre la renda, tant per als residents com per als no residents fiscals a Andorra, així com l’impost sobre societats i sobre la Renda de les Activitats Econòmiques. I també es van presentar com queden els impostos indirectes, molts dels quals s’han suprimit, i la imposició de l’IGI (Impost General Indirecte), l’equivalent a l’IVA espanyol.

“Andorra es troba en ple canvi fiscal per adaptar-se al que estan fent els països del nostre entorn, per poder signar el dia de demà convenis de doble imposició. I en aquest procés d’adaptació internacional estem en uns tipus impositius entorn del 10%, que si es comparen amb els d’Espanya o França, són certament beneficiosos des del punt de vista fiscal, i els fan molt atractius respecte a aquests països.

I va afegir: “Ara qualsevol ciutadà de qualsevol lloc del món es pot instal·lar a Andorra. En aquest doble procés d’adaptació fiscal i d’obertura a l’exterior –Andorra fins ara havia estat un país molt tancat–, l’exterior ens demana als andorrans aquests canvis.”

Davant la imatge d’Andorra com a paradís fiscal, va tallar contundent: “Aquest estigma s’ha d’acabar. La pressió fiscal és menor, però existeix. Hem deixat de ser un paradís fiscal amb la implementació de les noves figures impositives, per passar a ser un país fiscalment atractiu, amb un acompanyament jurídic solvent, molt avantatjós i competitiu”.

Text i foto: APttCB