sindicatsEls representants del Sindicat Penitenciari Andorrà (SPA) i del Sindicat Andorrà d’Agents Penitenciaris (SAAP) han lamentat, aquest dimarts, que els seus propis afiliats no estiguin d’acord en què expliquin certes coses a la premsa. Tal com ha indicat la vicepresidenta del SAAP, Sílvia Codina, tenien intenció d’explicar ‘una sèrie de temes que segurament haurien tingut més impacte a nivell mediàtic i polític, però ens han tapat la boca’. Codina ha assenyalat que després de les declaracions del secretari general de l’USdA, Gabriel Ubach, alguns afiliats i no afiliats al sindicat han promogut un escrit per demanar que no es parli amb la premsa. Segons la vicepresidenta del SAAP, els que han promogut el text ‘molts d’ells són molt pròxims a la direcció del centre’.

La vicepresidenta del SAAP, Sílvia Codina, ha lamentat que els afiliats als sindicats del centre penitenciari ‘no estan d’acord que vinguem a la premsa sense passar abans per l’assemblea que ens doni el vistiplau’. Segons ha informat, els representants dels sindicats tenien previst exposar temes de ‘més impacte mediàtic i polític’ però ‘ens han tapat la boca’. Codina diu que després dels articles publicats als mitjans de comunicació denunciant que el ministre no vulgui rebre els sindicats sense que aquests passin abans per la direcció del centre, i les declaracions de Gabriel Ubach sobre la qüestió, ‘han aixecat moltes ampolles al Centre Penitenciari i a fora’.

Així, durant el cap de setmana alguns afiliats i no afiliats al sindicat han promogut la creació d’un escrit ‘per demanar als sindicats que no parlem amb la premsa’. Segons Codina, ‘els que han promogut la carta molts no estan afiliats al sindicat, el que sí que molts d’ells són molt pròxims a la direcció del centre’. Ha afegit que ‘per què aixeca tanta polseguera que els sindicats vulguem parlar amb la premsa, traieu les vostres conclusions’.

El ministre rebrà els sindicats

En relació a la queixa dels sindicats penitenciaris pel fet d’haver de passar per la direcció per poder reunir-se amb el ministre, aquest mateix dimarts finalment el ministre d’Interior i Justícia, Xavier Espot, ha accedit a rebre’ls aquest dijous.

El president del SAP, Jordi Fius, ha recordat que des dels sindicats havien entrat un recurs al Govern i s’havien adreçat al Raonador del Ciutadà exigint que es respectessin els seus drets sindicats. Entenen que com a membres del Cos Penitenciari han d’adreçar-se a la direcció abans que al ministre, però consideren que aquest procediment no ha de ser vàlid quan ho fan com a representants sindicals, ja que per exemple si volguessin queixar-se de malentesos amb la direcció no tindria sentit aquest procediment.

Tot i el procediment seguit, fins ara l’única resposta havia estat una carta del ministre reiterant que els sindicats han de passar per la direcció abans de reunir-se amb ell, i la còpia d’aquesta mateixa carta és la resposta que va enviar a la demanda del Raonador del Ciutadà. Això, segons Fius és una manca de respecte a la institució del Ranador.

El que més han criticat els representants sindicals és que aquest requisit de passar per la direcció només existeix amb el ministre d’Interior, ja que sí que han pogut reunir-se directament amb altres ministres, i que per exemple el Cos de Policia no ha de seguir aquest procediment. A més, han indicat que això es va implantar amb Marc Vila com a ministre d’Interior, però que anteriorment mai havia estat així.

Valoració positiva de la manifestació de duaners

Per la seva banda, el secretari general de l’USdA, i els representants dels sindicats penitenciaris han valorat positivament la protesta d’aquest dilluns dels duaners. Han considerat que es van manifestar al voltant de la meitat dels afiliats al sindicat, i que això ‘ja ho firmaríem nosaltres i molts sindicats d’altres països’.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada