Els sindicats denunciaran a través de la CES que ‘els drets dels treballadors no són respectats a Andorra’

Els sindicats d’Andorra han decidit enviar una queixa formal a la Confederació Europea de Sindicats per denunciar davant del Consell d’Europa que ‘els drets sindicals i dels treballadors no són respectats a Andorra’. Així ho ha manifestat el secretari general de l’Unió Sindical d’Andorra (USdA), Gabriel Ubach, que ha considerat que la imatge que està projectant el Principat a l’exterior no es correspon amb la situació real, com mostren les dues sentències del Tribunal Constitucional en relació a les retallades, ha apuntat. Ubach ha apel·lat al Govern a convocar els sindicats i consultar amb els representants dels treballadors els canvis en la Llei de llibertats sindicals, el dret a vaga o el reglament laboral i no fer-ho ‘a cop de decretàs’.

La propera participació de l’USdA i altres representants sindicals en la trobada amb el Consell Sindical Interfronterer Regional Pirineus-Mediterrània (CSIR Pyremed) servirà als sindicats andorrans per preparar una queixa formal adreçada al Consell d’Europa ‘per deixar constància del que està passant a Andorra’. Una situació en què, segons el secretari general de l’USdA, Gabriel Ubach, no es respecten els drets sindicals ni els drets dels treballadors.

Per donar suport a aquest argument, els sindicats enviaran les dues sentències del Tribunal Constitucional respecte a la Llei de la contenció de la despesa amb la queixa formal que s’adreçarà al Consell a través de la CES.

Tot i reconèixer que el TC tampoc entra en el fons de la qüestió, ‘Andorra està venent que respecta els drets sindicals i els drets fonamentals de les persones i tenim dues sentències que diuen tot el contrari’, ha apuntat Ubach.

El secretari general de l’USdA també ha assenyalat que s’està produint una paradoxa i és que mentre Andorra ha assumit la presidència del Consell d’Europa defensant els drets humans, han sortit les sentències del tribunal indicant que ‘vulnera aquests drets’.