Els sindicats d’ensenyament espanyol criden a concentrar-se davant l’ambaixada contra les retallades

La junta de personal de l’ensenyament espanyol a Andorra ha convocat una concentració aquest dijous 9 de maig davant l’ambaixada espanyola per donar suport a la vaga general convocada a tota Espanya aquell mateix dia. Segons han indicat en un comunicat, volen mostrar el seu rebuig a la ‘degradació del sistema educatiu en tots els seus nivells’. Una degradació que es deu a les polítiques d’austeritat i les retallades pressupostàries i que es consolida amb el projecte de Llei educativa (Lomce), segons han apuntat en el comunicat, i que al Principat es concreta en una ‘progressiva disminució’ de places docents i una ‘reordenació’ dels diferents programes que amaga ‘la seva gradual disminució’.

Per donar suport a la vaga general convocada per les associacions de pares i mares, estudiants i sindicats d’educació de CCOO, UGT i STES a Espanya el proper dijous 9 de maig, la junta de personal de l’ensenyament espanyol a Andorra ha fet una crida als docents i ciutadans espanyols a concentrar-se davant l’ambaixada aquell mateix dia a les 19 hores.

Segons exposen en un comunicat, les retallades no solucionen els problemes de l’educació sinó que ‘tendeixen a degradar-la’. Suposen, segons diuen, l’eliminació de llocs de treball necessaris per mantenir la qualitat en l’atenció educativa i la reducció de serveis com les beques, les aules de suport, etc. També indiquen que causarà una reducció dràstica del pressupost destinat a l’educació infantil pública i la consolidació d’una política d’externalització, un increment de les taxes universitàries, l’aturada d’obres de nova construcció, l’empitjorament de les condicions de treball i la vulneració sistemàtica dels acords laborals, a més, d’un ‘menyspreu absolut’ a la negociació col·lectiva.

La junta de personal també indica que el projecte de Llei educativa Lomce consolida aquestes retallades i ‘obre la porta a una dura reconversió’ en el sector. Diuen que es tracta d’una llei ‘privatitzadora’, que fa que l’educació deixi de ser considerada com un dret fonamental per estar sotmesa a les lleis del mercat; però també la titllen de ‘selectiva’ perquè fomenta la competència desigual entre centres i zones geogràfiques amb diferent renda i nivell social.

Per últim, també apunten conseqüències a l’exterior, on les retallades impliquen una reducció progressiva de places docents i una ‘reordenació’ dels diferents programes que ‘amaguen’ la seva gradual disminució. Des de la junta de personal, han manifestat, aposten pel manteniment del sistema educatiu espanyol a Andorra ‘en condicions de qualitat i sostenibilitat’.

TOTES LES NOTÍCIES