Els sindicats acusen el Govern de ‘manipulació’ per no reconèixer que els punts acceptats pel TC són els ‘fonamentals’

L’advocat Manel Pujadas, i Gabriel Ubach i Joan Torra en representació dels set sindicats que van presentar el recurs d’empara al Tribunal Constitucional en relació a la llei de retallades salarials, han valorat aquest dijous la sentència, que reconeix que s’ha vulnerat el dret a la llibertat sindical. Els sindicalistes han mostrat la seva satisfacció pel fet de ser la primera sentència que reconeix ‘que els sindicats tenen algun dret’, i que per tant marca un abans i un després, no només pels funcionaris, sinó també per la resta de treballadors del país. Pujadas, al seu torn, ha acusat el Govern de fer ‘discursos manipuladors que acaben falsejant les coses’, pel fet de no reconèixer que els dos punts que s’han aprovat són els ‘fonamentals’ del recurs d’empara, i que en canvi, els que no han prosperat eren aspectes ‘derivats’. L’advocat també ha demanat al Govern que no es precipiti a l’hora de donar per suposat que la Llei no es canviarà i que no hi hauran aspectes ‘raonables’ a modificar que surtin de la comissió consultiva que el TC ha ordenat convocar.

Els sindicats han celebrat la sentència del TC en relació a la Llei de contenció de la despesa de personal, ja que afirmen que han prosperat els aspectes fonamentals del recurs d’empara, i que els punts que no s’han acceptat ja es reconeixia al recurs que eren elements derivats i que ja eren conscients que no prosperarien. Per aquest motiu, en relació a les declaracions fetes pel ministre portaveu aquest dimecres, consideren que va fer un ‘discurs manipulador’, pel fet de destacar que de tots els punts demanats només se n’haguessin acceptat dos.

Així mateix, l’advocat Manel Pujadas ha demanat al Govern ‘que no es precipitin a l’hora de dir que la Llei no es canviarà’, i que tinguin ‘menys arrogància’, perquè ‘ja en parlarem si no hi ha aspectes raonables que surtin de la comissió consultiva que tinguin sentit d’afegir-se’. En aquest sentit, els sindicats són optimistes i creuen que la llei es podrà modificar, ja sigui per la via de la negociació, o que una cinquena part dels consellers generals, el cap de Govern, o tres comuns, facin servir la seva potestat per impugnar-la.

Pujadas ha aprofitat per elogiar el ‘coratge institucional’ del Tribunal Constitucional, ‘tenint en compte l’absència de coratge’ de la Batllia, el Tribunal Superior, el Govern, el Consell General i el Fiscal General.

El secretari general de l’USdA, Gabriel Ubach, i el president de l’ABA, Joan Torra, en representació dels sindicats que van presentar el recurs d’empara, han criticat que el Govern no compleixi amb la Llei de la Funció Pública. Respecte a la negociació de la reforma dels complements de jubilació, entenen que és necessari convocar la comissió consultiva, però alhora cal seguir un procés de negociació amb els sindicats, ja que la comissió no té com a objectiu negociar, sinó analitzar la negociació, emetre informes preceptius i demanar els informes necessaris al Govern.

D’altra banda, els sindicats estan estudiant la possibilitat de reclamar els danys i perjudicis de la qüestió, ja que lamenten que s’hagi rebutjat aquesta reclamació i que a més no s’hagi justificat la decisió. A més, Gabriel Ubach, ha lamentat que un país que ostenta la presidència del Consell d’Europa vulneri els drets sindicals, i ha anunciat que farà arribar una queixa a aquest òrgan europeu a través de la Confederació Europea de Sindicats i la Confederació de Sindicats Interpirinencs.