euro

El ministre de Finances i Funció Pública, Jordi Cinca, ha presentat aquest dimarts al matí en roda de premsa els detalls de la primera emissió d’euros andorrans. El set estàndard amb la presentació de monedes es podrà sol·licitar a partir d’aquest mateix dimarts a la tarda per part dels andorrans o residents al Principat i durant tot l’any 2015, ja que s’han reservat 70.000 unitats del set de 8 monedes, que es vendran pel seu valor facial (3,88 euros). D’altra banda, el públic en general podrà comprar el set de presentació especial a partir del 15 de gener, per un preu de venta al públic recomanat de 24 euros.

El set de 8 monedes reservat als andorrans o residents s’haurà de reservar mitjançant tarja de crèdit a través de la pàgina web creada pel Govern i que serà operativa aquest mateix dimarts, www.euros.ad, mentre que el lliurament dels sets es farà a través del Servei de tràmits del Govern d’Andorra (Edifici Administratiu). En tot cas només es podrà obtenir un set per ciutadà, prèvia entrada del número de cens corresponent.

En el cas de la presentació especial, aquesta inclou un exemplar de cadascun dels 8 valors facials i es comercialitzarà entre el públic en general i col·leccionistes del mercat nacional i internacional, amb una producció de 70.000 unitats, de les quals el Govern conservarà les 1.000 primeres com a patrimoni nacional. La distribució per a la comercialització d’aquestes presentacions es durà a terme per part del Servei d’Emissions i la venda al detall es farà a través de les filatèlies i numismàtiques autoritzades a Andorra.

El mateix 15 de gener serà el dia en què s’iniciarà la posada en circulació progressiva dels euros andorrans a través de les entitats bancàries del país, primer les monedes de 50, 20 i 10 cèntims i segon les monedes d’1 i 2 euros.

L’objectiu principal de l’emissió és el de garantir que els euros andorrans circulin i, per tant, siguin d’ús corrent. L’acord Monetari ja preveu que almenys el 80% de les monedes d’euro destinades a la circulació es posin en circulació al seu valor nominal. Per tant, per aquesta primera emissió Andorra ha optat per utilitzar el 20% màxim permès per a les monedes en circulació per sobre del seu valor facial, com és el cas dels sets destinats al públic i col·leccionistes en general.

D’altra banda, per donar compliment als requeriments de la Comissió Europea per aconseguir una efectiva circulació dels euros andorrans, s’ha procedit a barrejar aleatòriament els euros andorrans amb els euros estrangers, amb unes quantitats que representaran el 25% i el 75%, respectivament. A més, la distribució i comercialització progressiva, així com la mesura extraordinària de reservar un set pel valor facial a cada andorrà o resident, també han estat dues mesures encaminades a poder complir amb aquest requeriment de la Comissió Europea.

En total, s’han encunyat monedes d’euro per al 2014 per valor facial total de 2.479.482,40 euros.

Finalment, a partir del març, aproximadament, s’iniciarà  la comercialització de les monedes proofs (especials per a col·leccionisme amb fons mirall) i commemoratives. En el cas de les monedes de 2 euros commemoratives, s’ha escollit una imatge referent al 20è aniversari de l’ingrés d’Andorra al Consell d’Europa.

Cal recordar que la selecció del disseny de les monedes va iniciar el 20 de març del 2013, quan el Govern va obrir un concurs per la selecció de tres dissenys: un per les monedes de 1 euro i que tenia com a temàtica la Casa de la Vall, un altre per les monedes de 50, 20 i 10 cèntims amb l’art romànic com a temàtica, i un tercer disseny per les monedes de 5, 2 i 1 cèntims amb la temàtica dels paisatges, natura, fauna i flora d’Andorra. Pel que fa a les monedes de 2 euros, el Govern va escollir l’escut del Principat d’Andorra com a disseny.

El resultat del concurs, que va guardonar amb 2.000 euros a cadascun dels tres guanyadors, va ser Jordi Puy en el cas de les monedes de 1 euro, Pere Moles (Moles Disseny) per a les monedes de 50, 20 i 10 cèntims, i finalment Ruben da Silva Carpio per a les monedes de 5, 2 i 1 cèntims.

(Foto: S.F.G.)

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada