saboyaEl ministre d’Afers Exteriors, Gilbert Saboya, ha garantit que tots els sectors implicats, així com els grups parlamentaris, podran analitzar amb temps “i fer les aportacions que estimin escaients”, l’acord sobre la lliure circulació de mercaderies amb la UE. Saboya, que aquest dimecres ha exercit de portaveu del Govern, ha confirmat en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres que el proper 22 de setembre ja hi haurà una reunió entre la UE i els tres microestats (Andorra, Mònaco i San Marino) per abordar aquesta qüestió.

Saboya ha matisat, però, que aquesta primera trobada, serà només una “jornada d’informació respectiva entre tècnics de la UE i tècnics dels tres microestats, on es farà un repàs de cadascuna de les matèries que es tocaran posteriorment en la negociació de lliure circulació de mercaderies”.

En aquest sentit, ha fet èmfasi en el fet que “el 22 de setembre no hi haurà cap necessitat d’exposar cap mena de posició sobre aquest tema”, ja que es farà més endavant. Això permetrà, segons Saboya, que tant els grups parlamentaris com els sectors econòmics que es veuran afectats per aquest acord, puguin analitzar-ne els pros i els contres i dir-hi la seva. Saboya ha assegurat que el que voldria és “anar a Brussel·les amb una sola veu”.

En relació als calendaris de negociació fixats per la UE, Saboya ha assegurat que comparteix amb l’oposició el neguit pel fet que el ritme establert no doni suficient temps per fer un debat intern prou acurat. Ha afegit que la qüestió ja s’ha plantejat a les mateixes autoritats europees i ha recordat que els calendaris sempre són orientatius i que es poden establir pròrrogues.

Resposta al PS i a SDP

Saboya també ha respost a les crítiques de l’oposició, tant del PS com d’SDP. En el cas del PS, que aquest dimarts considerava que des del Govern no s’ha informat prou a la ciutadania del marc institucional que s’ha començat a negociar amb la UE, el ministre ha assegurat que “s’han fet molts esforços per informar la ciutadania”. Tot i això, ha admès que mai es pot dir que es fa prou en aquest àmbit i que “si cal fer més accions de comunicació, es faran”.

El que no es pot, ha afegit, és dir que “el Govern no ha fet cap esforç per informar la ciutadania”. En aquest sentit, ha apuntat com a exemples recents la ponència presentada per ell mateix aquest passat cap de setmana a la Universitat Catalana d’Estiu a Prada de Conflent, on va abordar la qüestió, o la Universitat d’Estiu d’Andorra, que tindrà lloc la setmana que ve, i en què importants experts analitzaran aquesta qüestió.

En relació a les crítiques del president d’SDP, Jaume Bartumeu, que recentment lamentava que el ministre estava “massa preocupat” en la definició del marc institucional, i temia que això no el permetés ocupar-se de les qüestions sectorials, Saboya ha assegurat que “no cal que el senyor Bartumeu es preocupi per això”, ja que a banda d’estar “molt ocupat, més que molt preocupat” en la definició del marc institucional, el Govern també treballa en tots els altres àmbits.

Text i foto: ANA

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada